Demonstraties in Grobbendonk tonen belang van operationele ondersteuning

Op dinsdag 26 oktober 2021 presenteerde Defensie een overzicht van de permanente steun die tijdens operaties geleverd wordt. Dat gebeurde aan de hand van dynamische demonstraties in de kazerne van Grobbendonk.

 

Het 29 Bataljon Logistiek in Grobbendonk kreeg op dinsdag 26 oktober 2021 heel wat volk over de vloer. Tijdens een perspunt stelde generaal-majoor Vincent Descheemaeker, chef Operaties en Training, en kolonel Katrien D’Hert, chef logistiek van de Landcomponent, een bilan voor van de steun die Defensie levert aan lopende opdrachten. Een reeks demonstraties gaven daarna een visuele indruk van de verschillende aspecten van operationele ondersteuning.

 

Waardering voor het werk buiten de spotlights

 

Sustainment in Operaties beslaat meer dan logistiek,” vertelt kolonel D’Hert. Ook steunelementen als de militaire politie, de Movement Control Group (MCG), de medische steun en de Communicatie- en Informatiesystemen (CIS) zijn altijd en overal aanwezig.

 

“Alles staat of valt met een goeie planning,” gaat ze verder. “Elke operatie of oefening is uniek, en het steunplan wordt telkens aangepast aan de opdracht.” Wat gebeurt er bijvoorbeeld allemaal wanneer een militair voertuig in operatiegebied wordt uitgeschakeld door een bermbom? Het medische personeel evacueert de gewonden zo snel mogelijk. Later wordt het uitgeschakelde voertuig opgehaald en naar de werkplaats gebracht. Ook het belang van ontsmetting van het materieel en van de operationele voertuigen die vanuit de operatiezone terug richting homebase vertrekken, werd onder de aandacht gebracht. Daarnaast waren er ook demonstraties cargo handling, de brandstofbevoorrading aan operatiezones en het vertrek van een kolonne vanuit de homebase naar een operatiezone.

 

“No such thing as a magic move”

 

Als voorbeeld haalde D’Hert de complexiteit van de gedeeltelijke terugtrekking van onze mensen en middelen uit Mali (MINUSMA) aan, waarbij vier verschillende locaties in aanmerking kwamen om al het materieel vanuit Mali terug naar België te krijgen. “There is no such thing as a magic move,” besloot ze lachend.

Wilge Decraene

Gill Vloeberghs