“Ik zocht iets sportief maar vooral met voldoende uitdaging en actie.”

Van 5 september tot en met 16 september oefent de Gemotoriseerde Brigade haar vuurkracht in Bergen-Hohne. Meer dan een kwart van haar personeel oefent en verfijnt er diverse tactieken, technieken en procedures, kortweg TTP’s. Ook Jani De Vylder, eerste soldaat bij de eerste compagnie van het eerste Bataljon Prins Boudewijn Carabiniers -Grenadiers, traint er intensief gedurende deze twee weken.

 

We treffen Jani op een schietstand in het gigantische trainingskamp van Bergen-Hohne in Duitsland. In zijn rol als sectiecommandant, verzamelt hij zijn sectie om hen te briefen over de opdracht: een infiltratie door het bos.

 

Zo geruisloos mogelijk gaan ze op pad. Af en toe houden ze halt om waar te nemen of er geen dreiging is. Naargelang het terrein verandert, passen Jani en zijn sectie hun manier van vorderen aan. Aan de bosrand deelt Jani enkele instructies uit waarna ze verder infiltreren over de heide.

 

Plots klinken er geweerschoten en gaat iedereen in dekking. Jani roept het ene bevel na het andere naar zijn sectie. “We proberen een vuuroverwicht te creëren en trekken ons terug naar een veiligere zone”, legt hij uit. “Daarna brief ik alles door naar het hogere echelon zodat zij een pelotons- of compagnie-actie kunnen opstarten.”

 

Na afloop vragen we hem hoe de oefening verlopen is. “Ik ben best tevreden ook al is het samenwerken met de sectie nog niet 100%. We werken niet organiek en dat maakt het soms moeilijker”, legt Jani uit. “Voor mij was het in elk geval positief want ik neem de rol van sectiecommandant graag op mij, ook al ben ik nog maar eerste soldaat.”

 

Nine to five is niets voor mij

 

Vier jaar geleden is Jani gestart bij de eerste compagnie van het eerste Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers. Hij koos voor Defensie omdat een gewone nine-to-five job

niets voor hem is. “Ik zocht iets sportief maar vooral met voldoende uitdaging en actie. Dat heb ik hier wel gevonden”, vertelt hij overtuigd. Vooral de afwisseling in zijn job is een groot pluspunt. “De ene keer doen we een oefening in het bos, de volgende keer zitten we in een verstedelijkte omgeving. Daarnaast werken we met heel veel verschillende mensen samen. Dat geeft echt voldoening.”

 

De eerste oefening

 

Jani nam voor het eerst deel aan een tweeweekse oefening in Marnehuizen (Nederland) en dat was best een spannende ervaring. “Ik herinner me nog de stress. Er komt zoveel meer bij kijken dan wat je denkt met als gevolg dat je het grotere plaatje niet meteen ziet”, legt Jani uit. “Bovendien is het extra spannend om met scherp te schieten. Dan moet je dubbel zo veilig werken.”

 

Op de vraag wat voor hem de leukste herinnering is in zijn vierjarige carrière is zijn antwoord klaar en duidelijk: “Toch wel Marnehuizen. Die eerste oefening is echt iets speciaal dus dat is wel mijn hoogtepuntje tot nu toe”, lacht hij.

 

Sociale promotie

 

Toekomstplannen en ambities heeft Jani alvast ook. Na vier jaar heeft hij het werk in de sectie wel gezien en is hij klaar voor de volgende stap in zijn carrière. “Ik wil graag een meer leidinggevende functie op mij nemen, daarom sta ik op de lijst voor sociale promotie zodat ik de opleiding tot sergeant binnen onze eenheid kan volgen.”

Nathalie Mylle

Vincent Bordignon

Clint Soete