Nieuwe studierichting “Aspirant in de defensie-, preventie- en veiligheidsberoepen” gelanceerd in Brussel

Op vrijdag 16 september lanceerden minister van Defensie Ludivine Dedonder, Brussels minister-president Rudi Vervoort en Franstalig Minister van Onderwijs Caroline Désir officieel de nieuwe studierichting “aspirant in de defensie-, preventie- en veiligheidsberoepen.” De aftrap vond plaats in het Instituut Emile Gryzon in Anderlecht, een technische en beroepsschool die als enige Franstalige school in Brussel deze nieuwe studierichting aanbiedt.

 

Zo’n 24 leerlingen uit het vierde jaar wandelen in peloton over de speelplaats. Sommigen nog wat onwennig, maar wel allen gemotiveerd. De les drill is een van de vele vakken die de leerlingen sinds dit schooljaar krijgen in de nieuwe richting “aspirant in de defensie-, preventie- en veiligheidsberoepen” aan het Instituut Emile Gryzon in Anderlecht. De studierichting bereidt jongeren voor op een toekomstige job in de veiligheidssector, bij Defensie, de brandweer of de politie.

 

Groot succes

 

De Federatie Wallonië-Brussel investeert in deze nieuwe richting om toekomst van de vele veiligheidsberoepen in de regio te verzekeren. In totaal openden er in september 2022 zo’n 25 klassen, waarvan nu één Franstalige in Brussel naast de twee Nederlandstalige scholen die de richting al aanboden. De huidige klas telt 24 leerlingen, maar volgend schooljaar zal er een tweede klas bij komen.

 

“Vandaag hebben we de kans om de concrete uitwerking te zien van de conventie die we op 15 mei getekend hebben tussen de Federatie Wallonië-Brussel bevoegd voor onderwijs, Defensie en onze andere partners om deze nieuwe richting op te starten,” zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder. “Het is een echt succes te noemen met 1600 ingeschreven leerlingen in deze richting en zelfs vele leerlingen nog op de wachtlijst. Het is duidelijk dat de optie de jongeren aanspreekt, zowel in Vlaanderen als in Wallonie-Brussel.”

 

Kinderdroom

 

“Het is al mijn droom sinds kleins af aan om bij Defensie te gaan,” legt Manon, een leerlinge van de kersverse klas, uit. “Het liefst word ik pilote, maar de infanterie spreekt me ook wel aan. Ik voel echt dat ik hiervoor gemaakt ben. Gelukkig kan ik deze richting nu al volgen in het vierde jaar en moet ik niet wachten tot het zevende jaar!”, besluit ze enthousiast.

 

Deze nieuwe richting is een nauwe samenwerking tussen de politiezones, de politieschool, de regionale school voor veiligheidsberoepen en Defensie. Zij leveren dan ook leerkrachten, instructeurs en stellen materiaal ter beschikking voor de lessen. De studierichting moet de rekrutering in Brussel bevorderen, zowel bij de Brusselse veiligheidsberoepen als binnen Defensie.

Bilitis Nijs

Adrien Muylaert