‘Innovation for Defence’: ideeën omzetten in werkelijkheid

Defensie zet zich met ‘Innovation for Defence’ in voor het verkennen van nieuwe technologieën. Dit programma stimuleert innovatie op zes belangrijke gebieden: mobiliteit, bevelvoering, personeel, uitrusting, robotica en autonome systemen, en logistieke ondersteuning.

 

Voor de NAVO-lidstaten is het van cruciaal belang om hun technologische en operationele voorsprong te behouden. ‘Innovation for Defence’, een consortium geïnitieerd door Defensie in samenwerking met Verhaert, Hack Belgium Labs en Sopra Steria, bevordert innovatieve initiatieven en biedt financiële en logistieke steun aan veelbelovende projecten.

 

Het belang van innovatie

 

De noodzaak om te innoveren op het gebied van defensie is fundamenteel. Zoals majoor Koen Ceulemans, innovatieofficier voor de Landcomponent, aangeeft: “Technologie speelt een essentiële rol in het versterken van onze capaciteiten, het verhogen van onze effectiviteit en het verzekeren van een strategisch voordeel. Geavanceerde surveillance en kunstmatige intelligentie helpen ons bijvoorbeeld om inlichtingen te verzamelen, snel te reageren op bedreigingen en ons personeel effectiever te beschermen.”

 

Dit streven naar innovatie is niet nieuw in de geschiedenis van Defensie: “In de jaren 1980 en 1990 leverden Belgische C-130’s voedselhulp aan Afrika ondanks gevaarlijke landingsomstandigheden door conflicten en de staat van de pistes. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, innoveerden Belgische loadmasters en parachutisten van het peloton luchtbevoorrading (RavAir) door zakken rijst en graan op zeer lage hoogte te droppen. Deze zakken, versterkt en gedeeltelijk gevuld om explosies bij inslag te voorkomen, maakten het mogelijk om duizenden tonnen voedselhulp veilig en efficiënt af te leveren.”

 

Een onderwaterdrone

 

Een ander inspirerend voorbeeld komt uit het maritieme domein. Eerste meester Chinook Poupaert, een fervent duiker, ondernam tijdens de Covid-periode de bouw van een onderwaterdrone: “Ik stond in mijn garage met wat PVC-buizen, plexiglas, motoren en andere onderdelen en ik daagde mezelf uit om een systeem te bouwen om de zeebodem mee te verkennen.”

 

Een paar jaar en enkele versies later is de drone functioneel en kan hij tot een diepte van 85 meter duiken. “We hebben het hier, in de baai van Zeebrugge, al uitgeprobeerd en er de pijlers van het dok mee geïnspecteerd”, legt hij uit.

 

De drone zou ook nuttig kunnen zijn voor andere eenheden voor maritieme bewaking, infrastructuurbeveiliging, zeebodemverkenning en verkenningsmissies. “In drie jaar tijd heb ik veel geleerd: van ontwerpen tot 3D-printen tot programmeren met componenten als Arduino en Raspberry Pi.”

 

Innovatie: meer dan een ambitie, een missie

 

Als ook jij militaire netwerken wilt beschermen tegen cyberbedreigingen, kunstmatige intelligentie of kwantumcomputing wilt benutten of wilt samenwerken met de industrie, de academische wereld en andere overheidsinstellingen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen, ga dan naar Home – Innovation for defence (inno4def.be).

 

Als je elektromonteur, computerwetenschapper, programmeur of elektricien bent of over vergelijkbare vaardigheden beschikt en je bent op zoek naar professionele mogelijkheden, vind je veel vacatures op DEFENSIE Uw toekomst. Onze missie. | Defensie (mil.be).

Willems Yuki

Gaggero Lucia & Muylaert Adrien