Intensieve training in Duitsland voor het 2Cdo

Gedurende drie weken heeft het 2e Bataljon Commando’s (2Cdo) uit Flawinne gebruik gemaakt van de uitgestrekte Amerikaanse kampen Grafenwöhr en Hohenfels in Duitsland om te trainen voor de huidige dreigingen. Door middel van schietoefeningen met scherp en scenario’s geïnspireerd op recente conflicten, verfijnt het bataljon voortdurend zijn technieken en tactieken om altijd paraat te staan voor actie op alle terreinen.

 

Van 7 tot 29 april heeft het 2Cdo ten volle gebruik gemaakt van de faciliteiten in Grafenwöhr en Hohenfels, die bekend staan als de beste van Europa voor live-fire-oefeningen (LFX). Het bataljon heeft een volledig arsenaal ingezet: 81 mm mortieren, Spike-raketten, precisiegeweren in verschillende kalibers en zware machinegeweren.

 

Ambitieuze middelen

 

Op het terrein worden dagelijks tot acht schietstanden gebruikt om onder realistische omstandigheden optimaal te kunnen trainen. “We trainen hier met dezelfde intensiteit en onder dezelfde realistische omstandigheden als tijdens missies, om onze capaciteiten te verbeteren om op alle dreigingen te reageren”, benadrukt een schietinstructeur.

 

Als bewijs van de intensiteit van deze drie weken durende oefening gebruikten de militairen heel wat kleine en middelgrote munitie, evenals verschillende types granaten. “Het gebruik van dit gevarieerd materiaal is essentieel om ervoor te zorgen dat elk aspect van de training aan bod komt”, legt de schietinstructeur uit.

 

De militairen konden rekenen op bijna 70 voertuigen, gaande van Fox (snelle reactie) tot Wolf (licht tactisch transport) en Dingo (multifunctioneel pantservoertuig), allemaal uitgerust voor specifieke missies.

 

Nieuwe dreigingen, nieuwe reacties

 

De trainingsscenario’s zijn gebaseerd op echte dreigingen. De ervaringen uit recente conflicten, met name in Oekraïne, hebben geleid tot een aanpassing van de trainingsmethoden. “Onze trainingen zijn geëvolueerd. We integreren veel meer scenario’s die zijn geïnspireerd op de laatste militaire confrontaties, vooral voor het omgaan met dreigingen in stedelijke gebieden, zoals drone-aanvallen en valstrikken”, legt een van de CQB-instructeurs (gevechtsvoering in stedelijke gebieden) uit.

 

Bij deze dynamiek worden de teams getraind met specifieke apparatuur, waaronder drones en moderne systemen zoals Spike-raketten. Met dit laatste systeem kunnen doelen tot op 4.800 meter worden geneutraliseerd. “De Spike is een grote troef: we kunnen er doelen op afstand mee uitschakelen, terwijl we buiten het bereik van vijandelijk vuur blijven. Dankzij de optische geleiding kunnen we de baan in realtime aanpassen voor maximale precisie”, verduidelijkt een schutter.

 

Intensieve training en teamwork

 

In Duitsland zijn de trainingsomstandigheden veel beter aangepast dan die van België, waar administratieve regels de effeciëntie van de oefeningen soms beperken. “Hier hebben we meer flexibiliteit om in reële gevechtsomstandigheden te werken”, voegt een operationeel verantwoordelijke toe.

 

Teamwork is essentieel, elk lid heeft een specifieke rol. Zoals een mortierschutter benadrukt: “We vuren nooit alleen, elk schot wordt nauwkeurig berekend met de hulp van een waarnemer om de veiligheid en doeltreffendheid van de aanval te garanderen”. Deze trainingen zijn ook een belangrijke ervaring voor jonge kaderleden, ze brengen hen essentiële kennis van zware wapensystemen en tactische commandovaardigheden bij.

Kelly Vanhandenhove

Adrien Muylaert