
Intentieverklaring met Polen legt de focus op MANPADS
Op maandag 12 mei bracht minister van Defensie Theo Francken een bezoek aan het Poolse defensiebedrijf MESKO. In aanwezigheid van de Chef Defensie Generaal vlieger Vansina, Generaal Bouchez en Generaal Borremans ondertekenden de minister en zijn Poolse ambtgenoot Władysław Kosiniak-Kamysz een intentieverklaring om de militaire samenwerking tussen beide landen te versterken. Deze verklaring focust op twee kerngebieden: het versterken van de capaciteiten van de Lucht- en Ruimtecomponent en samenwerking rond Man Portable Air Defence Systems (MANPADS).
MANPADS zijn vanop de schouder afgevuurde missilesystemen, door één persoon bedienbaar, ontworpen om laagvliegende luchtdreigingen zoals drones, helikopters en gevechtsvliegtuigen snel en doeltreffend uit te schakelen. Met een bereik tot 6,5 kilometer en een operationele hoogte tot 4.000 meter biedt het systeem een effectieve oplossing voor luchtverdediging op korte afstand.
België plant de aankoop van 200 tot 300 Piorun MANPADS, die volledig binnen Europa ontwikkeld en geproduceerd worden door Poolse defensie-industrie. Dit ligt volledig in lijn met de doelstelling om de Europese defensie-industrie te versterken.
Naast MANPADS voorziet de intentieverklaring ook in andere samenwerkingen, waaronder het versterken van luchtmachtcapaciteiten, via consultaties over onbemande systemen. Daarnaast engageren beide landen zich voor het organiseren van gezamenlijke training, onder meer met Poolse F-35 piloten, en voor het ter beschikking stellen van materiaal.
Polen als sterk voorbeeld
De ondertekende intentieverklaring is geen bindend juridisch document, maar geeft wel duidelijk richting aan de samenwerking tussen beide landen.
“Polen heeft de voorbije jaren fors geïnvesteerd in zijn defensiecapaciteiten en bereikt vandaag al meer dan 4 % van het BBP aan defensie-uitgaven”, zegt minister van Defensie Theo Francken. “Door onze samenwerking met Polen te versterken, kunnen we sneller capaciteiten ontwikkelen en onze paraatheid verhogen. In een wereld waarin vrede niet langer vanzelfsprekend is, investeren we zo rechtstreeks in de veiligheid van onze burgers.”
NAVO als hoeksteen, Europa als motor
Wat deze samenwerking typeert, is de gemeenschappelijke wil om binnen Europa onze uitrusting en systemen beter op elkaar af te stemmen. De NAVO blijft de centrale pijler van de collectieve verdediging, maar initiatieven zoals deze tonen dat ook de Europese partners hun verantwoordelijkheid nemen.
België en Polen verwachten dat hun samenwerking zal leiden tot verbeterde capaciteiten en een sterkere defensieve positie.







