Internationaal militair zitvolleybaltoernooi, een primeur in België

België was deze week gastheer van een internationaal zitvolleybaltoernooi in Spa, dat militaire parasporters uit verschillende buurlanden bijeenbracht. Dit eerste evenement, georganiseerd door de International Military Sports Council (CISM), bracht atleten samen uit België, Frankrijk, Nederland en Duitsland, allemaal vastbesloten om de grenzen van hun handicaps te verleggen, zowel fysiek als mentaal. De Invictus Foundation en Boeing steunden dit toernooi, dat voor België een belangrijke stap betekent in het kader van het Parasport & Invictus project.

 

Enkele uren voor de opening van de Paralympische Spelen in Parijs vond het eerste zitvolleybaltoernooi in België plaats in het Adeps-centrum in Spa. Volgens Bernard Bolly, teammanager van het Belgische team, “is dit het eerste internationale evenement dat België organiseert in het kader van het Parasport & Invictus project”. Dit toernooi markeert een belangrijke stap voor België in zijn engagement om de militaire paralympische sport te promoten en de banden tussen landen te versterken via gedeelde waarden van solidariteit en het zichzelf overstijgen.

 

Zitvolleybal

 

Hoewel vergelijkbaar met zijn klassieke tegenhanger, heeft zitvolleybal zijn eigen specifieke regels die het uniek maken. Nanou, een Franse atlete die in 2021 lichamelijk en geestelijk geblesseerd raakte, legt uit: “Twee teams van zes spelers strijden om de bal, maar wanneer er contact wordt gemaakt met de bal, moeten de billen verplicht de grond raken.”

 

Nanou, die als kind klassiek volleybal speelde, benadrukt het belang van deze discipline in haar genezingsproces. Voor haar en veel deelnemers is zitvolleybal veel meer dan alleen een sport. Het is een echte therapie. “Ik ben ruim een jaar geleden gestopt met mijn medicatie”, zegt Nanou. “Nu voel ik de pijn, het straalt uit, maar sport is mijn medicijn. Het is goed voor de mentale en fysieke gezondheid.”

 

“Een echte openbaring”

 

Onder de Belgische deelnemers bevonden zich voormalige deelnemers van de Invictus Games 2023 (Beldefnews | Invictus Games 2023: een terugblik op de hoogtepunten), waaronder de aanvoerder van het zittende volleybalteam, Pascal Szykula: “Ik wist niet van het bestaan van de Invictus Games, maar het was echt een openbaring. Het plezier zit in het ontmoeten van andere mensen die ontberingen hebben doorstaan, zowel lichamelijk als geestelijk. Het draait allemaal om elkaar helpen, elkaar steunen en samen opstaan; het is echt prachtig.”

 

Pascal wordt in het Centrum voor Geestelijke Gezondheid in het Militair Hospitaal behandeld voor zijn posttraumatische stressstoornis en op de afdeling orthopedie, en krijgt de kans om over zes maanden deel te nemen aan de Invictus Games in Vancouver.

 

Ook Bart van der Burg, een Nederlandse atleet, getuigt: “Na zes missies te hebben uitgevoerd, raakte ik gewond aan mijn nek en werd ik geopereerd. Tijdens mijn revalidatie in 2017 kwam ik in aanraking met zitvolleybal. Ik speel nu bij het Nederlands Militair Revalidatiecentrum, op nationale toernooien, … Dankzij de sport kan ik mezelf zijn, met anderen spelen en met z’n allen iets moois creëren.”

 

Uitslag van het toernooi

 

De wedstrijden vonden plaats in een gemoedelijke sfeer, maar met voelbare intensiteit. Elk team vertegenwoordigde met trots zijn land en het niveau van de competitie werd intensiever naarmate de wedstrijden vorderden, wat getuigde van de vastberadenheid van de atleten om op hun best te presteren.

 

Na een aantal spannende, hartstochtelijk bevochten wedstrijden was het uiteindelijk het Nederlandse team dat het toernooi won, na een zwaarbevochten finale tegen de Belgen. Maar voor iedereen was het in de eerste plaats een persoonlijke overwinning.

Y. Willems

Adrien Muylaert

Ramzy Bentrad