Internationale militaire taptoe verovert vijf Belgische steden

In de loop van vijf avonden genoten zo’n 5.000 toeschouwers van een indrukwekkende militaire taptoe, een muzikaal spektakel, georganiseerd door Defensie in Eupen, Leuven, Antwerpen en Doornik. Brussel sluit vanavond het rijtje af. Een mooi staaltje muziek over het thema vrijheid, vrede en samenwerking. Zes verschillende orkesten en 250 professionele muzikanten uit diverse landen gaven het beste van zichzelf.

 

In 2022 al kon Defensie terugkijken op een succesvolle eerste editie van de Belgian Defence International Taptoe (BeDIT). Ditmaal keerde het evenement terug als een mooie coproductie tussen Defensie en haar vijf gaststeden. Het publiek werd getrakteerd op een wervelende muzikale show, lichtspektakel en video inclusief.

Het thema ‘internationale samenwerking, essentieel voor vrijheid’ kwam op verschillende manieren tot uiting tijdens de voorstelling.

 

Belgisch Voorzitterschap en 75 jaar NAVO

 

Het is dan ook een bijzonder momentum. België nam in de eerste zes maanden van 2024 namelijk het voorzitterschap van de Raad van de EU op zich.  Defensie kon zo haar accenten leggen op het veiligheidsbeleid binnen de EU. Nu het voorzitterschap stilaan op haar einde loopt, is de taptoe een ideale gelegenheid om deze verwezenlijkingen ook visueel in de kijker te zetten.

 

Bovendien vierden we dit jaar de 75ste verjaardag van de oprichting van de NAVO. De EU en de NAVO steunen beiden op het principe van internationale samenwerking. Vrede en vrijheid en passen dus perfect in het thema van deze taptoe.

 

Een van de producers, Majoor Bruno Sprengers, licht toe: “Er doen heel wat internationale bands mee: uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, een drumcorps uit Zwitserland en ook een drilteam uit de Verenigde Staten. Deze orkesten spelen op verschillende momenten eveneens samen. De Zwitserse drumband is daarnaast een heel jonge bende (17-18 jaar) en de oudste aanwezige muzikant is boven de 60. De samenwerking is dus echt compleet op alle vlakken: leeftijd, instrumenten en nationaliteiten.”

 

Vrede en vrijheid

 

Het spektakel startte op een indrukwekkende manier: de Nederlandse fanfare ‘Bereden Wapens’ heeft haar naam niet gestolen, ze openden het concert al fietsend. Dit was de voorbode van een show vol humor, interactie en krachtige verhalen. Voor België was het de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht die haar talent toonde. Zowel klassiekers als modernere uitvoeringen passeerden de revue. Als sluitstuk was er een bijzondere ode aan België, Europa en de NAVO.

 

De producers blikken dan ook tevreden terug op de shows: “Als de mensen geraakt worden en genieten, dat is de kroon op het jarenlange werk en de voorbereidingen. De boodschap is sterk: vrede en veiligheid is vandaag niet vanzelfsprekend. We staan erbij stil dat dit absoluut geen verworven recht is en we hiervoor moeten blijven ijveren.”

 

Geïnteresseerd om nog een glimp van de show op te vangen? Laatste kans vanavond om 21u op de Grote Markt van Brussel!

Bilitis Nijs & Cato Van Looy

Lucia Gaggero