80ste D-Day: meer dan 1.200 parachutisten in de lucht van Normandië

Het is 80 jaar geleden dat de geallieerden de Franse kust naderden en het begin markeerden van de landing in Normandië. Op zondag 9 juni kwamen duizenden toeschouwers kijken hoe de parachutisten uit verschillende landen boven La Fière, nabij Sainte-Mère-Eglise, sprongen. 160 Belgische parachutisten waren aanwezig.

 

Van 4 tot 9 juni eerden leden van het Special Operations Regiment (SO Rgt) de nagedachtenis van hen die vochten tijdens de landing in Normandië. Het HQ SOR, het 3de Bataljon Parachutisten, het 2de Bataljon Commando, het Parachute Trainingscentrum, het Commando Training Centre, het 14de Medisch Bataljon en de 6de Groep Communicatie- en Informatiesystemen namen deel aan verschillende ceremonies en parades op emblematische plaatsen van de Franse kust.

 

De grootste parachutesprong in Normandië

 

160 Belgische soldaten sprongen boven de site van La Fière, vlakbij Sainte-Mère-Église. Deze campagne, georkestreerd door de Verenigde Staten, bracht in totaal ongeveer 1.250 parachutisten samen.

 

Voor de Belgen was een bijzonderheid van deze operatie het wederzijdse gebruik van materiaal: ze sprongen met Amerikaanse uitrusting en omgekeerd. Aan het einde van het manoeuvre wisselden de parachutisten van de twee naties tijdens een ceremonie spelden en certificaten uit ter ere van hun sprong.

 

“De Belgische parachutes zijn beter ontworpen omdat ze ons in staat stellen de richting beter te controleren. Het landen op de grond gaat ook langzamer en zachter”, legt een Amerikaanse militair uit. Zijn collega voegt vult aan: “Het was een perfecte sprong, waarschijnlijk de beste uit mijn carrière.”

 

Andere omstandigheden

 

Sinds de zomer van 1944 zijn de militaire middelen enorm geëvolueerd, met name de uitrusting. “Voor automatische sprongen is het enige identieke element dat we altijd uit een vliegtuig stappen waaraan we zijn vastgemaakt”, legt Kolonel Linotte, korpscommandant van het SO Rgt, uit. “Het huidige navigatiesysteem is beter en maakt het mogelijk om parachutisten op de juiste plaats te droppen, wat tijdens de oorlog voor problemen zorgde. Vroeger verlieten we ook maar langs één kant het vliegtuig, terwijl dat nu simultaan langs beide kanten gebeurt. Met de parachutes van vandaag kunnen we ook veel meer gewicht dragen. Tot slot zijn de uniformen, individuele wapens, nachtzicht en communicatiemiddelen verbeterd.”

 

Een plek doordrenkt van geschiedenis

 

Op 6 juni 1944 landden de geallieerde troepen op de stranden van Normandië. De operaties die volgden, onderscheidden zich niet enkel door het geweld van de gevechten, maar ook door de vindingrijkheid van hun planning en de omvang van de ingezette middelen.

 

“Belgische teams waren aanwezig vanaf ongeveer 25 juli. Het 5de Regiment SAS (Special Air Service) kon inlichtingen verstrekken en samenwerken met het verzet. Het leidde de geallieerde aanvallen, die vooral de Duitse versterkingen neutraliseerden”, meldt kolonel Linotte.

 

“Vandaag, 80 jaar later, is springen eervol en belangrijk”, zegt een soldaat van het 2e Bataljon Commando’s.

Camille Henry

Lucia Gaggero

Nathalie Mylle