Invictus Games 2023: België stelt zijn atleten voor

De voorstelling van de dertien militaire atleten die de Belgische delegatie zullen vertegenwoordigen op de Invictus Games 2023 in Düsseldorf vond deze donderdag 08 juni plaats in de Koninklijke Militaire School (KMS), in aanwezigheid van minister van Defensie Ludivine Dedonder en de Chef Defensie, Admiraal Michel Hofman.

 

Delegatiehoofd Bernard Bolly presenteerde vandaag de delegatie van dertien atleten die in Düsseldorf zullen strijden in zes individuele sporten (wielrennen, zwemmen, atletiek, boogschieten, indoor roeien en tafeltennis) en één teamsport, zitvolleybal.

 

“Vandaag is het meer dan een reünie, het is de officiële bevestiging van onze deelname aan de Spelen in Düsseldorf”, legt Thierry Dutrieux uit, diep getroffen door zijn ongeluk met een trein tijdens zijn training bij de special forces. De Invictus Games 2023 gaan door van 9 tot 16 september, tweeëntwintig landen nemen het tegen elkaar op in de Merkur Spiel Arena in Düsseldorf, Duitsland.

 

De Spelen

 

De Invictus Games werden in 2014 gelanceerd door de hertog van Sussex, prins Harry. De Spelen brengen gewonde of zieke soldaten en veteranen samen om bewondering en respect te stimuleren door middel van sport. Ze zijn ook bedoeld om de revalidatie en de geschiedenis van elke deelnemer onder de aandacht te brengen.

 

Vorig jaar nam de Belgische delegatie deel aan vier disciplines. Dit jaar zal de delegatie deelnemen aan alle zes individuele sporten en aan één van de drie teamsporten.

 

Het team

 

“De Invictus Games zijn een geweldige organisatie en we kijken ernaar uit om te gaan, ook al is de druk van de competitie er altijd”, zegt Sergeant Alyssia Van Biesen, die multiple sclerose heeft.

 

In 2022 won België acht medailles, één gouden, vier zilveren en drie bronzen. ” Het is spannend om aan deze Spelen mee te mogen doen”, lacht Eerste soldaat Martijn Mariale, de jongste atleet die voor het eerst aan de Invictus Games deelneemt.

 

Het team van atleten zal worden begeleid door zeven organisatoren, coaches, een fysiotherapeut, een psycholoog en een pr-medewerker.

 

Supporters van de bovenste plank

 

De conferentie werd afgesloten met een zitvolleybaltraining voor de atleten in de sporthal van de KMS. De oefening vond plaats in aanwezigheid van minister van Defensie Ludivine Dedonder en de Chef Defensie, Admiraal Michel Hofman. Naast de pers was ook Anna d’Ieteren, voorzitter van de Ligue francophone handisport, aanwezig.

 

“De Invictus Games gaan ook over de waarden van solidariteit en cohesie die tot uiting komen in sportwedstrijden. Deelnemen aan deze spelen helpt ons om degenen die hun land dienen beter te begrijpen en te respecteren”, voegde minister van Defensie Ludivine Dedonder toe, die de wens uitsprak om het team in Düsseldorf te komen steunen.

Yuki Willems

Silvestre Loan