KMS-onderzoekers winnen NAVO-wedstrijd

Aan de Koninklijke Militaire School (KMS) heeft een multidisciplinair en multidepartementaal onderzoeksteam op 10 december de NATO Innovation Challenge gewonnen. In een joint venture met de Marine werken ze aan een concept dat het vertrouwen moet verhogen bij het gebruik van ontmijningsdrones.

 

De NATO Innovation Challenge is een wedstrijd om betere manieren te vinden om de veiligheid te waarborgen en te reageren op crisissen. Dit jaar stond die in het teken van vertrouwen in autonome systemen. De uitdaging: manieren vinden om het vertrouwen van besluitvormers en operatoren te verbeteren bij de inzet van autonome systemen en de risico’s bij het gebruik ervan te verkleinen.

 

Het voorbeeldscenario voor de wedstrijd was een maritieme mijnbestrijdingsoperatie met de inzet van autonome systemen. De kandidaten kregen de opdracht om de bezorgdheid van de leiding en de exploitanten weg te nemen. Dat moet de inzet van autonome systemen aanmoedigen zodat die op hun volledige capaciteit worden benut.

NAVO

KMS