Lancering van Ariane 6: een mijlpaal voor Europa en Defensie

De laatste van de drie satellieten in de Composante Spatiale Optique (CSO)-constellatie werd op donderdag 6 maart gelanceerd vanuit Kourou, Frans-Guyana. De eerste operationele vlucht van Ariane 6 markeert de eerste Europese lancering sinds die van Ariane 5 in juli 2023. Europa zet hiermee een beslissende stap richting grotere strategische autonomie in de ruimtevaart.

 

CSO-3, de “passagier” van de Ariane 6, weegt 3,6 ton. Als derde en laatste satelliet in het Franse CSO-programma werd hij ontwikkeld in opdracht van de Direction générale de l’armement (DGA) en het Centre national d’études spatiales (CNES), ten behoeve van het Commandement de l’Espace (CDE) van Frankrijk.

 

Geavanceerde militaire bewaking

 

Uitgerust met de nieuwste generatie optische en infraroodsensoren, garandeert het CSO-programma de continuïteit van militaire aardobservatiecapaciteiten. De hogeresolutiebeelden worden doorgestuurd naar de Franse strijdkrachten en de Belgische Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV). België financiert het programma mede en beschikt over een eigen grondstation, wat autonomie in de programmering garandeert.

 

CSO-3, technisch vergelijkbaar met zijn voorgangers CSO-1 en CSO-2, vervolledigt de constellatie door de revisiesnelheid te verbeteren van sensoren die zich al in een baan om de aarde bevinden. Dit leidt tot betere inlichtingenondersteuning voor ADIV en Defensie en snellere reactietijden op verzoeken van besluitvormers op het gebied van Defensie en Veiligheid.

 

Europese ruimtevaartambities

 

De lancering van Ariane 6 is een belangrijke mijlpaal voor de Europese ruimtevaartsector. De raket, uitgerust met innovatieve motoren, werd ontwikkeld door ArianeGroup en wordt geëxploiteerd door Arianespace. De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en Arianespace plannen nog vier lanceringen in 2025, waaronder de eerste vlucht van de zwaardere Ariane 64-configuratie.

 

Met de succesvolle plaatsing van CSO-3 in een baan om de aarde heeft Ariane 6 zijn eerste operationele missie voltooid. Hiermee blijft Europa een belangrijke speler in de ruimtevaart. Dit is een essentiële stap in een tijd waarin strategische autonomie voor Europa steeds belangrijker wordt.

 

Een historische missie voor Ariane 6

 

Het succes van deze missie bevestigt de capaciteiten van Ariane 6 als waardige opvolger van de inmiddels uit dienst genomen Ariane 5. Ondanks eerdere vertragingen is dit een cruciale stap voor de Europese ruimtevaartsector, die hiermee haar onafhankelijkheid versterkt ten opzichte van niet-Europese commerciële spelers zoals SpaceX.

Parel N.

Arianespace