Leren overleven op zee

Op dinsdag 14 en woensdag 15 juli organiseerde het Combat Survival Center (CSC) van de Luchtcomponent een cursus Initial Sea Survival. Tijdens die cursus leren de deelnemers hoe ze kunnen overleven op zee. Op basis van een oefening in open zee werd de theorie plots keiharde realiteit. 

 

De eerste dag brachten de zestien cursisten, waaronder dertien leerling piloten en drie jonge F-16-piloten, hoofdzakelijk door in en rond het zwembad van de Marinebasis van Zeebrugge. Daar leerden ze stap voor stap de knepen van het overleven op zee, onder vakkundige leiding van de SERE-instructeurs (survival, evasion, resistance, extraction).

 

In de voormiddag maakten de leerlingen uitgebreid kennis met verschillende soorten survivaluitrusting zoals het dompelpak of poppy suit, de single seat dinghy (klein rubberbootje) en de multi seat dinghy. Ook de gevaren en bestrijding van onderkoeling en zeeziekte kwamen ruimschoots aan bod. In de namiddag kon iedereen in het zwembad van Marinebasis de aangeleerde theorie omzetten in praktijk.

 

Op dag twee was het alle hens aan dek. Alles wat ze de dag ervoor aangeleerd hadden, werd plots keiharde realiteit. Na de ochtendbriefing gingen de leerlingen aan boord van een patrouilleschip van onze Marine. Eerst doorliepen ze een veiligheidsbriefing en kwamen ook de reddingsduiker en medic van het 40ste smaldeel aan boord. Dan werden de zestien jongelingen overboord gezet en moeten ze zichzelf op eigen kracht in veiligheid brengen. Na een drietal uur op zee haalde een NH90 NFH van de basis Koksijde ze één voor één uit het water.

 

“Zonder het dompelpak en de dinghy zouden ze het maximaal een paar uur uithouden alvorens in diepe hypothermie te verzeilen”, weet ‘Mortar’, onderrichter overlevingstechnieken en officier bij het CSC. “Dat kan zelfs bij ogenschijnlijk warme temperaturen in de zomer. In de winter is dit een kwestie van minuten. Tegen zeeziekte is weinig te doen. Bezig blijven en focussen op de horizon is het enige. Het is echter belangrijk dat ze dit gevoel ervaren.”

Jozef Vanden Broeck

Michael Moors