Expo in Koksijde is schot in de roos

Op 2 juli opende de Luchtcomponent zijn Summer pop-up expo op de vliegbasis van Koksijde. Die jonge en moderne tentoonstelling neemt je mee achter de schermen van de luchtmacht van vandaag en morgen. De voorbije vier weken bezochten al meer dan 3.000 mensen van alle leeftijden de expo.

 

“Onze tentoonstelling kent een enorm succes”, weet majoor van het vliegwezen Gregory Bogaerts, commandant van de dienst Imago en publieke relaties van de Luchtcomponent. “Ook al is de eerste week traag op gang gekomen, op het einde van de tweede week mochten we al de duizendste bezoeker verwelkomen. Dankzij onze reportage in het VRT-journaal gingen de inschrijvingen razendsnel.”

 

“Sinds 21 juli zijn alle sessies volledig volgeboekt. Op het einde van de eerste maand hebben we 3.000 bezoekers over de vloer gehad en staan er per sessie 30 mensen op de wachtlijst. Aan dit tempo halen we eind augustus de kaap van 6.500 bezoekers.”

 

“Om het welzijn van ons personeel en onze bezoekers te garanderen en de militaire veiligheidsvoorschriften te respecteren, werken we met inschrijvingen”, gaat majoor. Bogaerts verder. “Op vaste tijdstippen, vier keer per dag, laten we veertig bezoekers onder begeleiding binnen.”

 

“Binnen verdelen we ze in groepen en neemt een van mijn mensen hen mee op ontdekkingsreis. De bezoekers mogen zelf in de cockpit van een F-16 of aan de stuurknuppel van de Sea King gaan zitten. Ze maken ook kennis met de nieuwste technologieën en vliegtuigen waarmee we morgen onze vrede, veiligheid en welvaart beschermen”, gaat Gregory verder.

 

Uw veiligheid is onze missie, ook in coronatijd!

 

In de tentoonstelling worden alle Covid-19 veiligheidsvoorschriften maximaal toegepast. Bij het betreden van de basis wordt van elke bezoeker de lichaamstemperatuur gemeten. Iedereen is verplicht een mondmasker te dragen, per zone de handen te ontsmetten, binnen de eigen bubbel te blijven en anderhalve meter afstand te respecteren. Bij elke wissel van bubbel ontsmet het personeel de cockpits van de F-16 en de Sea King. Meerdere malen per dag zorgen ze ook voor een grondige algemene ontsmetting van de tentoonstelling.

 

Imago en rekrutering

 

“De Luchtcomponent is momenteel in transitie”, vult majoor Bogaerts verder aan. “Met de aankomst van de NH90-helikopters vijf jaar geleden hebben we de eerste stappen gezet in de vernieuwing van onze vloot. Binnen enkele weken verwelkomen we de eerste Airbus A400M Atlas op luchtmachtbasis van Melsbroek en binnen enkele jaren maken de F-35 en de MQ-9B hun opwachting. Om die nieuwe, hypermoderne technologieën van de vijfde generatie te gebruiken en te onderhouden hebben we jonge, gemotiveerde mensen nodig.”

 

“De jongeren van vandaag groeien op in een digitaal tijdperk. Tijdens deze tentoonstelling willen we hen de hand reiken en tonen wat de Luchtcomponent hen morgen te bieden heeft. Als we op het einde van elke rondleiding één jongere kunnen overtuigen om voor Defensie te kiezen, dan hebben we ons werk goed gedaan!”

Jo Vanden Broeck

Jo Vanden Broeck