Locked Shields 2023: 7e plaats voor België!

Van 18 tot 21 april vond in Tallinn een van de belangrijkste internationale cyberdefensie-oefeningen, Locked Shields, plaats waaraan experts van Cyber ​​​​Command en ter zake gespecialiseerde juristen deelnamen. Zij konden hun procedures verfijnen en hun vermogen ontwikkelen om snel te reageren in geval van een grootschalige cyberaanval. Hun doel was om echte computersystemen te beschermen tegen aanvallen en om tactische en strategische beslissingen in kritieke situaties te simuleren.

 

Ze behaalden de 7e plaats op een totaal van 25 andere teams. Dit is een groot succes, ook al blijven de opgedane vaardigheden en de gelegde contacten veruit het belangrijkste resultaat.

 

Voor de Cyber ​​Command-teams was deelname aan deze oefening een unieke kans om hun dagelijkse procedures en technische vaardigheden te trainen in een internationale en realistische context. De juridische teams van de Algemene Directie Juridische Steun van Defensie kregen de gelegenheid om hun kennis in de praktijk te brengen in het geval van een kritieke situatie. Naast het adviseren van het commando bij zijn strategische besluitvorming, moesten de juristen tal van juridische en media-uitdagingen oplossen. In hun eigen categorie behaalden onze LEGAD-teams (juristen, n.v.d.r.) een 3e plaats in het eindklassement van de oefening.

 

Bij een vloedgolf van cyberaanvallen op nationaal of internationaal niveau moeten instellingen, banken en vitale infrastructuren kunnen blijven functioneren. Concreet moeten computerhackers geweerd worden van netwerken, virussen en malware moeten zo snel mogelijk verwijderd worden, terwijl alle informatie- en communicatiesystemen van de Staat moeten worden beschermd om operationeel te blijven. Dit vereist een vloeiende samenwerking tussen alle actoren van een staat, zowel institutionele, financiële als industriële, zowel op technisch als niet-technisch niveau. Van een Intel Threat-expert die een mogelijke cyberaanval meldt tot de IT-technicus die een infrastructuur beschermt tot de advocaten die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van samenwerkingsakkoorden tussen naties, alle procedures en capaciteiten werden tijdens deze oefening getest.

 

Meer dan 3.000 deelnemers uit 38 landen woonden deze grootschalige oefening bij, georganiseerd door het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE). Dit jaar vormden Belgische civiele en militaire Defensie-experten een multinationaal team naast hun Zwitserse en Estse tegenhangers.

DG Jur

NATO CCDCOE