Duikers van de Genie brengen een wrak naar de oppervlakte

Duiker zijn bij het 4e of 11e Geniebataljon? Een baan als geen ander! Het bewijs: 10 duikers waren eind april een week in Nederland om een ​​oefening uit te voeren op een scheepswrak uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel? Het 20 meter lange wrak naar boven halen. Maar hoe gingen ze te werk?

 

De duikers begonnen hun oefening met de voorbereiding van het wrak. Het dient ook als oefenterrein voor het Nederlandse leger en is vorig jaar al door onze militairen gebruikt.

 

Nul zichtbaarheid

 

Voordat zo’n boot aan de oppervlakte kan worden gebracht, moet het worden geïnspecteerd en gerepareerd. De duikers moesten bij slecht zicht eventuele gaten in het schip onder water vinden en herstellen.

 

Een van de duikers, net uit het water, legt uit: “Het zicht is echt niet goed, je kunt niet verder kijken dan 40 cm. Dit maakt dit soort oefeningen onvermijdelijk langer en ingewikkelder.”

 

Volgende stap: het wrak optillen

 

In eerste instantie wordt het water (gedeeltelijk) weggepompt met behulp van een pomp die door een duiker op de bodem van de boot wordt geplaatst. Vervolgens proberen de militairen met behulp van een tweede pomp en grote persluchtcilinders het wrak met lucht te vullen, zodat het naar de oppervlakte kan stijgen. Niet zo gemakkelijk!

 

Onmogelijk inderdaad om het wrak omhoog te krijgen. Scheuren die onzichtbaar waren tijdens de inspectie duiken onverwacht op. De duikers moeten hun vindingrijkheid gebruiken om alles te herstellen.

 

Uiteindelijk, na vele inspanningen, lukt het ze om het wrak uit het water te slepen.

 

Nieuwe duikers gezocht

 

Momenteel heeft Defensie een tekort aan duikers bij het 4e en 11e Geniebataljon. Om zo efficiënt mogelijk te zijn, hebben deze eenheden hen wel nodig. Daarom een oproep naar liefhebbers.

 

Hun opdrachten? Onderwaterwerk (lassen, snijden), strandverkenning voor landingen, ondersteuning van eenheden, van de politie… Dit alles in België en in het buitenland.

 

Opleiding bij de Genie

 

Een zeer gevarieerde functie waarbij elke kandidaat moet beginnen met de opleiding van de Genie. Daarna is het enkele jaren wachten vooraleer men aan de opleiding tot duiker kan beginnen, wat een gelegenheid is om de nodige ervaring en autonomie op te doen om de meest uiteenlopende situaties te beheren.

 

“Je moet zowel in als uit het water je hoofd koel houden, oplossingen kunnen vinden, kunnen werken in verschillende omstandigheden zoals hier waar we weinig zicht hebben”, benadrukt Bart, korporaal-chef bij de Genie.

 

Wil je meer weten over de Genie?

 

Ga naar Interessegebieden | Defensie (mil.be)

Aude Ransbotijn

Nicolas Landemard & Kevin Ysebaert