Luchtcomponent viert bestaan vliegveldbeveiligingseenheden, Air Commando en Force Protection

Op donderdag 29 september vierde de Luchtcomponent het 75-jarig bestaan van de Vliegveldbeveiligingseenheden, het 35-jarig bestaan van het brevet Air Commando én het 10-jarig bestaan van de Force Protection en Strike Security Smaldelen met een militaire plechtigheid op de vliegbasis van Beauvechain.

 

Op de tonen van de Koninklijk Muziekkapel van de Luchtmacht marcheren een reeks gewapende en ongewapende pelotons van de Force Protection capaciteit het plein op. De twee gepantserde voertuigen van het type Lynx met daarop een self protection system bevestigd, geflankeerd door twee wakerhondenmeesters en een NH90 die op de achtergrond staan opgesteld, verwijzen naar de middelen waarmee deze militairen dagelijks werken.

 

“De geschiedenis van de Belgische Force Protection begint kort na de tweede Wereldoorlog”, begon generaal-majoor van het vliegwezen Vassart. “Maar de opdracht is doorheen al die jaren hetzelfde gebleven: het beveiligen, het beschermen en het verdedigen van de vliegvelden, zowel op nationaal grondgebied als in het buitenland.”

 

Ook kolonel van het vliegwezen Vleugels sprak de aanwezigen toe en richtte zijn blik vooruit. “Jullie hebben er allemaal aan bijgedragen dat onze capaciteit op alle niveaus binnen onze organisatie wordt geapprecieerd. Keep up the good work, the Air Force is counting on all of you”, besloot de kolonel.

 

Getrouwheid aan de koning

 

Voor veertien vrijwilligers, onderofficieren en officieren uit de verschillende Force Protection smaldelen, had de militaire plechtigheid een extra betekenis. Na het succesvol beëindigen van hun gespecialiseerde professionele vorming mochten zij om beurten officieel de eed afleggen. Met het tipje van de Belgische vlag in de ene hand en de andere hand met twee vingers opgestoken in de lucht, zwoeren ze getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk.

 

De verdiende zwarte baret

 

De militaire viering was ook de ideale gelegenheid om de nieuw gebrevetteerde Air Commando’s te feliciteren. Zij mochten hun typische zwarte Air Commando muts in ontvangst nemen van generaal-majoor Vassart en luitenant-kolonel op rust Gilbert David, die in 1987 als allereerste het brevet Air Commando behaalde. “De verdedigingsopdracht welke door u elke dag met veel moed wordt uitgevoerd, is niet alleen onontbeerlijk, maar ze is van levensbelang”, klinkt het door de luidsprekers. Na een intense en zowel fysiek als moreel moeilijke opleiding mogen deze militairen vanaf nu vol trots de Air Commando insignes dragen.

 

Coins voor AMPT

 

Ook het Air Mobile Protection Team (AMPT) werd in de schijnwerpers gezet. Als erkenning voor hun moed en inzet tijdens de Noncombatant Evacuation Operation (NEO) Red Kite in Afghanistan, kregen de deelnemende militairen een coin (een muntstuk) overhandigd. Deze werd aangereikt door generaal-majoor van het vliegwezen Vassart, brigadegeneraal-vlieger Desair en brigadegeneraal-vlieger De Decker. Tijdens evacuatie-operatie Red Kite, die plaatsvond van 17 augustus en 5 september 2021, werden in totaal meer dan duizend burgers en landgenoten in sneltempo geëvacueerd uit de hoofdstad Kaboel.

 

Twee overvliegende F16’s sloten de militaire plechtigheid officieel af. Nadien konden de genodigden verder kennismaken met het huidige en toekomstige materieel van de Force Protection capaciteit, waaronder de nieuwe gevechtskledij.

Wilge Decraene

Gert-Jan D'haene