Medische noodhulp in oorlogstijd: improviseren, innoveren, overleven
Meer dan 300 militairen van de Medische Component nemen deel aan de grootschalige oefening Green Light, die na een maand eindigt in Leopoldsburg. Het doel? Medische vaardigheden binnen de verschillende eenheden trainen en leren werken met de nieuwe capaciteiten. Deze realistische, actuele scenario’s zorgen ervoor dat de component een hoog niveau van paraatheid behoudt om op elk moment inzetbaar te zijn.
Tijdens de trainingsscenario’s wordt de hele medische keten doorlopen. Eerste hulp wordt verleend op de plaats waar de gewonden zijn gevallen, het zogenaamde point of injury. Vervolgens doorlopen de gewonden een medische evacuatieketen die is aangepast aan hun toestand, eerst naar Role 1, vergelijkbaar met een medische hulppost, vervolgens naar het Role 2-veldhospitaal.
Het (para)medische personeel traint zijn medische vaardigheden met verschillende teams, in een tactische setting die rekening houdt met de context van het conflict in Oekraïne.
Collectieve verdediging
“We hebben twee types veldhospitalen opgezet. We trainden eerst onder artikel 5 van het NAVO-verdrag: collectieve verdediging, met de focus op operaties met hoge intensiteit. Daartoe hebben we een zeer mobiel en modulair Role 2-veldhospitaal voor oorlogschirurgie ingezet. Het bestaat uit vier tenten die zeer gemakkelijk en snel verplaatst kunnen worden”, vertelt Luitenant-kolonel Aniek De Smet, die de oefening leidt.
“In een tweede fase zijn we overgegaan naar een stabiliteitsfase waarin we trainen tot op het niveau van het Role 2 Basic-veldhospitaal. Dit bestaat nog steeds uit de kern van de Role 2 Forward, waaraan verschillende modules zijn toegevoegd om meer gespecialiseerde zorg te kunnen bieden”, legt ze uit.
Role 2 Forward
De Medische Component startte onlangs met de ontwikkelingsfase van het nieuwe Role 2 Forward-concept. Deze medische tak zal zich ontwikkelen in het kader van het strategische partnerschap Capacité Motorisée (CaMo) tussen Frankrijk en België. Green Light heeft het mogelijk gemaakt om hiervoor belangrijke tests uit te voeren.
Dankzij de compactheid kan dit veldhospitaal zo ver mogelijk naar voren worden geschoven op het terrein. Het zal voornamelijk worden ingezet bij operaties met hoge intensiteit. Het vormt de kern waarrond de Role 2 Basic is gebouwd. De focus ligt vooral op de initiële stabilisatiechirurgie voordat wordt overgegaan op een verdere vorm van zorg.
“We moeten teruggaan naar de basis. In de context van de huidige conflicten is het duidelijk dat een veldhospitaal mobiel moet zijn. Met Role 2 Forward kunnen gewonde militairen worden gestabiliseerd en al na 24 uur worden verplaatst”, zegt kolonel Stéphan Allard, korpscommandant van het 23e Medische Bataljon, verantwoordelijk voor de Role 2. Dit verhoogt de paraatheid van de middelen.
Lessen uit Oekraïne
“De lessons learned van het conflict in Oekraïne tonen dat het een drone-oorlog is geworden. Er is een constante dreiging met aanvallen gericht op medische capaciteiten, evacuatiemiddelen en personeel. Dit kan leiden tot meer slachtoffers bij langere evacuatietijden. Het is daarom noodzakelijk om een groter aantal slachtoffers tegelijkertijd te kunnen behandelen”, aldus Luitenant-kolonel De Smet.
“We moeten dus trainen in verschillende omgevingen dan de gebruikelijke tenten, zoals gebouwen, kelders of loopgraven. Daarnaast worden zaken als communicatie- of stroomuitval en cyberaanvallen nagebootst als onderdeel van onze tactische medische scenario’s.”
In het verleden voerde Defensie vaak crisisresponsoperaties uit, maar tegenwoordig winnen ook complexe scenario’s met massaslachtoffers aan belang. Deze trainingen zijn daarom onmisbaar om verschillende medische teams op elkaar te laten inspelen en hen uit te dagen met problemen in een tactische context. Zo vervult de Medische Component voortdurend haar taak om up and ready te zijn wanneer operationele inzet wordt gevraagd.