Meer dan ooit: Eendracht maakt macht

Editie 2021 van de Nationale Feestdag is er een die in alle opzichten in het teken stond van soberheid en van een sterke boodschap. De dag werd een steunbetuiging aan iedereen die getroffen is door de verwoestende overstromingen van vorige week en tegelijk een teken van dankbaarheid voor het engagement van alle helden die vandaag vertegenwoordigd worden op het defilé.

 

Elf miljoen Belgen hebben het afgelopen jaar stevig hun tanden gezet in de strijd tegen het hardnekkige Covid-19 virus, dat nog steeds om zich heen grijpt. Net daarom wil men op deze dag alle helden bedanken die ons land door de pandemie geloodst hebben.

 

Al in maart 2020 beslisten de minister van Defensie Ludivine Dedonder en de Chef Defensie admiraal Michel Hofman om het personeel van de ziekenhuizen en woonzorgcentra, die samen met Defensie de strijd tegen het coronavirus waren aangegaan, te bedanken. Uit een aantal van die instellingen werden enkele mensen uitgekozen voor een vlucht met de Marchetti-vliegtuigen van Defensie. Helaas besloten de weergoden daar anders over en moest de luchtdoop tot driemaal toe geannuleerd worden. Om hen niet in de kou te laten staan, konden de Covid-helden vandaag tijdens het luchtdefilé meevliegen met een Falcon-vliegtuig.

 

 

Nauwelijks een week geleden werd ons land getroffen door de onverbiddelijke kracht van de natuur, waarvan de gevolgen tot op heden nog niet te overzien zijn.  Een ware tragedie die bovenop de lange gezondheidscrisis komt.

Vele detachementen van de Land- en Medische Component worden momenteel nog ontplooid in het kader van de overstromingen en namen daarom niet deel aan het defilé. Ook de helikopters, waaronder de NH90 met Belgische vlag, waren niet aanwezig tijdens het luchtdefilé aangezien hun inzet voorbehouden blijft voor de getroffen regio’s. Tenslotte was er ook geen dynamische demonstratie van Defensie om zo de inzetbaarheid van de eenheden maximaal te garanderen.

 

Het civiele luik van het defilé werd drastisch beperkt om zoveel mogelijk hulp te kunnen bieden op het terrein en de bevolking bij te staan. De artiesten die de vier thema’s – opleiding, vaccinatie, zorg en logistiek – van dit luik inleidden, brachten pakkende slagpoëzie of aangrijpende nummers om zo ook hun steun te betuigen aan alle slachtoffers of als een welgemeende dankjewel aan alle helden.

 

 

Kortom, uit de plechtigheid op de nationale feestdag bleek een belangrijke boodschap: het engagement en de vastberadenheid van iedereen die zich inzet voor onze samenleving, maar ook de voortreffelijke samenwerking van onze troepen en de civiele veiligheids- en hulpdiensten.

 

Eendracht maakt macht, meer dan ooit.

Nathalie Mylle

Gill Vloeberghs

Clint Soete & Tim De Smedt