Mijnenjagers voeren patrouilles op vanwege beschadigde onderzeese kabels

De vloot van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) voert haar patrouilles in de Baltische zee op nadat twee onderzeese kabels tussen Estland en Zweden ernstig beschadigd zijn geraakt.

 

Om verdachte activiteiten tijdig te detecteren, volgt het bondgenootschap de situatie in de Oostzee ook nauwlettend vanuit de lucht. Hiervoor zijn verkenningsvliegtuigen, Airborne Warning and Control System (AWACS-) radartoestellen en drones ingezet.

 

Infrastructuur beveiligen

 

Sinds de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen in september 2022 heeft de NAVO de patrouilles in de buurt van kritieke infrastructuur al opgevoerd. Eerder dit jaar heeft de alliantie ook een coördinatiecel ingezet om de veiligheid van onderzeese infrastructuren te waarborgen.

 

M917 Crocus en Zr.Ms. Vlaardingen als onderdeel van de snelle reactiemacht

 

De M917 Crocus en de Nederlandse Zr.Ms. Vlaardingen maken deel uit van de mijnenjagersvloot. De Crocus mijnenjager voegde zich in augustus bij de SNMCMG1. SNMCMG1 maakt deel uit van de NATO Response Force. Het richt zich onder andere op het opruimen van explosieven in de Baltische zee. De snelle inzetbaarheid stelt de alliantie in staat om onmiddellijk te reageren, zoals nu het geval is.