
Minister op bezoek in het Militair Hospitaal Koningin Astrid
Op 1 juli bracht minister Theo Francken een bezoek aan het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-Over-Heembeek, in aanwezigheid van Generaal-majoor Ongena, commandant van de Medische Component. Dit was een gelegenheid om de gemoderniseerde capaciteiten in de verf te zetten, waaronder de gloednieuwe Role 2 Forward (R2F).
Zo’n 55 militairen uit verschillende eenheden, het Militair Hospitaal Koningin Astrid, het 14e Medische Bataljon, het 5e Element voor Medische Interventie, het Competentiecentrum en het Operationeel Commando (COMOPSMED) van de Medische Component waren gemobiliseerd om de diversiteit van hun expertise te demonstreren.
De minister kreeg de kans om verschillende afdelingen van het ziekenhuis te bezoeken: het brandwondencentrum, het onderzoekslaboratorium en het medisch expertisecentrum waar medische keuringen van militaire kandidaten worden uitgevoerd.
R2F: de mobiele chirurgie van morgen
De Role 2 Forward is het resultaat van een strategisch partnerschap tussen België en Frankrijk voor de ontwikkeling van gemotoriseerde capaciteit en vormt een nieuwe stap in de Europese militaire samenwerking.
In NAVO-termen komt de Role 1 overeen met mobiele hulpposten, de Role 3 naar inzetbare ziekenhuizen, vergelijkbaar met die in de civiele sector, en Role 4 naar ziekenhuizen op het nationale grondgebied. De Role 2 is een tussenvorm: wendbaar en mobiel, met mogelijkheden voor chirurgie en intensieve zorg.
“Het is een plek waar de patiënt levensreddende spoedoperaties kan ondergaan die zijn of haar overlevingskansen vergroot”, legt adjudant Kristy, spoedverpleegkundige, uit. “Dat kan bijvoorbeeld een onmiddellijke amputatie zijn, gevolgd door aangepaste zorg. Het doel is om geavanceerde chirurgische hulp zo dicht mogelijk bij de troepen op het terrein te brengen.”
In een klassiek scenario krijgt de gewonde effectief eerste hulp op het terrein, in een beveiligde zone. Eerst wordt hij geëvacueerd naar een Role 1, waar hij in een tent wordt geïnstalleerd om te worden gestabiliseerd. Vervolgens wordt hij doorverwezen naar de Role 2 Forward voor een eventuele chirurgische ingreep.
Modulaire capaciteiten naargelang de behoeften
De R2F kan in minder dan drie uur worden ingezet en kan op amper vijftien kilometer van de frontlinie opereren. Het bestaat uit vier onderling verbonden modules: triagezone, spoedopname, operatiekamer en postoperatieve eenheid (Beldefnews | Red Snake: de toekomst van mobiele militaire chirurgie testen).
Naast deze lightversie beschikt de Medische Component ook over de meer uitgebreide Role 2 Basic, met onder meer laboratoriumcapaciteiten en tijdelijke hospitalisatie.
Generaal-majoor Ongena verduidelijkt: “Het zijn allebei veldhospitalen. De Role 2 Basic is groter, beter uitgerust, kan meer patiënten opvangen en meer gespecialiseerde zorg bieden. De kleinere Role 2 Forward is de kern van wat een veldhospitaal moet doen: levensreddende chirurgie bieden aan gewonde militairen. Het is gemakkelijk te vervoeren en snel inzetbaar in tenten, gebouwen en zelfs ondergrondse bunkers.”
Lopende modernisering en verwachte versterkingen
Gezien de groeiende behoeften investeert de Medische Component fors in infrastructuur en materieel. Alleen al de opslag van medische producten vereist bijvoorbeeld zeer strikte temperatuur- en vochtigheidscondities om de doeltreffendheid ervan te garanderen. “De toekomst van de medische diensten? Je voorbereiden op een gewapend conflict, de capaciteiten versterken en alle nodige middelen ontwikkelen”, benadrukt Generaal-majoor Ongena.
Momenteel zijn ongeveer 1.500 militairen actief binnen de Medische Component. Het doel is om 2.500 militairen in dienst te hebben tegen 2035. “Dat betekent dat we veel nieuwe professionals moeten rekruteren en opleiden in alle domeinen, van ambulanciers tot artsen, spoedtechnici, verpleegkundigen en apothekers.”
Wil je een job waarin elke actie telt en je inzet het verschil maakt? Bekijk dan de nieuwste vacatures op: www.mil.be.







