Nationale Feestdag: een dag van trots en eenheid

De Nationale Feestdag, een dag die traditie en vernieuwing op unieke wijze combineert, zit er bijna op. Meer dan 2000 werknemers van Defensie, zowel voor als achter de schermen, zorgden ervoor dat de feestdag opnieuw van een leien dakje verliep.

 

Waar enkele uren geleden nog honderden militairen defileerden voor de Koning en de aanwezige toeschouwers, ligt het Paleizenplein er intussen opnieuw wat rustiger bij. Met af en toe een straaltje zon doorheen het wolkendek vond de traditionele militaire parade plaats, dit jaar in het teken van vernieuwing en internationale samenwerking.

 

Nieuw materiaal

 

De Landcomponent maakte gebruik van het militair en burgerlijk defilé om een voorsmaakje te geven van haar nieuwe voertuigen voor de komende jaren. Het publiek maakte onder meer kennis met het artilleriesysteem CAESAR, de gepantserde gevechts- en verkenningsvoertuigen Griffon en Jaguar, en de commando- en liaisonvoertuigen Falcon.

 

Daarnaast werd ook de modernisering van de Luchtcomponent in de verf gezet. Een Duitse Light Utility Helicopter van het type H145M vervoegde het luchtdefilé. Met de aankoop van deze helikopters zal Defensie binnenkort haar medische evacuatiecapaciteit via de lucht en haar tactische transportcapaciteit kunnen uitbreiden.

 

Opvallende deelnemers

 

Voor het eerst namen ook een detachement van de Invictus-atleten en een peloton van het Cyber Command deel aan het defilé, die de inclusie van Defensie en de groeiende belangstelling voor cyberveiligheid benadrukken.

 

De aandachtige toeschouwer kon tussen onze intussen vertrouwde uniformen, ook heel wat buitenlandse camouflages herkennen. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de NAVO koos België ervoor om, als stichtend lid, dit jaar een detachement van de 32 lidstaten te verwelkomen, inclusief Finland en Zweden. Om deze verjaardag extra in de kijker te zetten vloog ook het NAVO AWACS-vliegtuig in de hemel boven Brussel.

 

Ter ere van het 25-jarige partnerschap tussen België en Benin was dit jaar ook een gemengd detachement van 16 Belgische en 16 Beninse militairen van de partij op het defilé. Een leuk weetje: ditzelfde detachement zal binnenkort ook deelnemen aan de Beninse onafhankelijkheidsviering op 1 augustus 2024 in Cotonou.

 

Feest in de Warande

 

Op de meer dan 40 standen op het Feest in de Warande konden duizenden bezoekers alles te weten komen over Defensie. Ook prinses Astrid waagde zich onder de nieuwsgierigen en nam na het defilé de tijd om het Defensiedorp te bezoeken.

 

Zo’n 30 voertuigen, waaronder de nieuwe aanwinsten van de Landcomponent, pronkten op het terrein. Met drones, robots en virtual reality-tools gaf Defensie een fascinerende kijk op haar toekomst. De bezoekers konden op die manier de spanning van hedendaagse missies zelf ervaren. Meer dan 325 medewerkers, zowel militairen als burgers, stonden de hele dag paraat om de nieuwsgieren te informeren en de jongste bezoekers uit te dagen met interactieve activiteiten.

 

De Nationale Feestdag 2024 was tot nu een geslaagde editie. Maar echt afsluiten gebeurt traditiegetrouw met het concert in het Jubelpark.

Wilge Decraene

Adrien Muylaert & Jérusalem Destercke-Hock

Ramzy Bentrad