Nautische School vertrekt op Belgisch-Nederlandse campagne
Dit jaar vieren de Nederlandse en Belgische marine hun 25-jarige samenwerking. Naast die samenwerking delen de twee marines ook de opleidingen van hun bemanningen. In februari startte de eerste opleidingscampagne van de Nautische School van het Competentiecentrum van de Marine (ENS).
Met die campagne begint een nieuwe bladzijde in onze binationale samenwerking. Het is de eerste keer dat een Nederlands schip Belgische studenten in opleiding aan boord neemt. Het gebied waarin de flottielje opereert, concentreert zich voornamelijk in de Noordzee en het Kanaal.
De winterperiode biedt de leerlingen een bijzondere vaarervaring op een zee met ijsplekken, zoals het Wilhelmshaven-gebied in Duitsland. Zoals bij alle opleidingscampagnes is het programma gericht op navigatie, maar hier in een van de drukste zeegebieden van Europa, het Kanaal.
Het campagneprogramma omvat oefeningen die specifiek zijn voor de bedrijfsvoering van een oorlogsschip: brandbestrijding, technische schade, reddingsprocedures in geval van man overboord, enz. Bovendien omkadert het ook de operationele samenwerking tussen de drie schepen: navigatieoefeningen in formatie, transfer tussen schepen en bijstand in geval van een calamiteit aan boord van een van de schepen.
De aanwezigheid in de Noordzee van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1: de NAVO-flottielje voor mijnenbestrijding) stelde de drie schepen in staat om met andere NAVO-schepen in formatie te varen en zich op zee te bevoorraden met brandstof en voedsel, rechtstreeks van schip tot schip. Door de aanwezigheid van de Alouette III-helikopter van de A960 Godetia konden de mijnenjagers ook oefeningen uitvoeren in bevoorrading via de lucht en medische evacuaties.
De bemanning van de mijnenjager bestaat uit 33 leerlingen, waaronder wachtofficieren en onderofficieren voor de departementen dek en techniek, begeleid door hun instructeurs.
Gezien de nog steeds verstrengde maatregelen omwille van Covid-19, zijn er geen tussenstops waarbij het personeel zich kan ontspannen zoals in voorgaande jaren. Het bijtanken is gepland in de Duitse haven Wilhelmshaven en de Nederlandse haven Rotterdam.
De schepen van het opleidingsflottielje zijn de mijnenjagers M917 Crocus, M924 Primula en M860 Schiedam. De staf van de ENS vestigde zich aan boord van de M917 Crocus.