Roemeense dokter revalideert in België

De Roemeense dokter Catalin Denciu is sinds november 2020 opgenomen in het Militair Hospitaal Koningin Astrid. Hij blikt terug op zijn verblijf als patiënt in het hospitaal voor hij wordt overgebracht naar het Saint-Luc-ziekenhuis, waar de volgende fase van zijn revalidatie start.

 

Nadat enkele jaren geleden een zware brand woedde in de Roemeense discotheek Colectiv, startten Roemenië en het Militair Hospitaal Koningin Astrid een samenwerking om de zwaarverbrande patiënten te behandelen.

 

Nadat dokter Denciu een heldendaad had verricht, werd hij naar ons land overgebracht als onderdeel van die nauwe samenwerking met Roemenië. Toen hij op 14 november van wacht was op de intensieve dienst van het ziekenhuis van Piatra Neamt in Roemenië, ontstond er een brand. Op gevaar voor eigen leven trachtte hij de Covid-19-patiënten te redden. Daarbij liep hij tweede- en derdegraadsbrandwonden op over veertig procent van zijn lichaam.

 

Wegens de ernst van zijn brandwonden werd hij eerst gedurende drie weken in een kunstmatige coma gebracht. “Ik herinner me dat ik wakker werd op intensieve zorgen”, vertelt hij. “Daar werd ik dan verzorgd door verplegers en kinesisten. Op 20 januari werd ik overgebracht naar de afdeling medium care. Ik kon stilaan weer bewegen en stappen. Vandaag kan ik al fietsen. Mijn armen plooien is nog moeilijk dus volg ik heel wat sessies bij de kinesisten en de ergotherapeut om mijn ellebogen weer te leren bewegen. De revalidatie is nog lang niet gedaan maar ik weet dat ik alles moet geven om me weer beter te voelen. Ik blijf me inzetten zodat het me zal lukken.”

 

Catalin Denciu heeft zich een aantal doelen gesteld om weer zelfstandig te worden. Het is al enkele weken sinds zijn laatste operatie en zijn revalidatie werpt al zichtbaar vruchten af. Zijn vrouw, dokter Alina Denciu, is naar België gereisd en logeert in een kamer voor het militaire personeel in het ziekenhuis om haar man van dichtbij te steunen. Intussen leert zij ook de verzorgings- en revalidatietechnieken aan om haar man nadien verder te verzorgen.

 

De ploegen van het militair ziekenhuis zijn heel blij dat ze dokter Denciu in zijn revalidatie kunnen begeleiden. “Op dit moment zijn zij mijn familie”, vertelt hij. “Ik kan niet wachten tot ik genezen ben om hen te kunnen bedanken.” Na de voorbije maanden met hen te hebben doorgebracht, neemt dokter Denciu een korte vakantie voor hij zijn revalidatie verderzet in het universitaire ziekenhuis Saint-Luc. De dokter is er niet op onbekend terrein, want hij heeft er nog een jaar gewerkt tijdens zijn opleiding tot anesthesist.

Manon Collignon

Vincent Bordignon