NAVO-missie: het fregat Louise-Marie in de Baltische Zee en in het Hoge Noorden

Deze maandagmiddag vertrok het fregat Louise-Marie uit Zeebrugge om aan een twee maanden durende missie van de NAVO te beginnen. Het vaart naar het Hoge Noorden om onderzeese infrastructuren te beschermen (operatie Baltic Sentry) en deel te nemen aan de oefening Joint Viking, nabij de Russische grens. Een primeur onder leiding van Fregatkapitein Jan Gacas, die in december werd aangesteld.

 

Het schip zal naar de Baltische Zee varen, tot aan het grensgebied met Rusland. De integratie in de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), een permanente maritieme strijdmacht van het Bondgenootschap, onderstreept de essentiële rol van de Belgische Marine in de regionale stabiliteit. De missie van de SNMG1 is om snel te reageren op bedreigingen, de maritieme veiligheid te garanderen en de algehele defensiestrategie van de NAVO te ondersteunen.

 

“De bemanning van de Louise-Marie staat klaar en is bereid om deel te nemen aan deze missie in de Baltische Zee, waar het schip onze NAVO-bondgenoten zal ondersteunen ten behoeve van meer stabiliteit en veiligheid in de wereld”, zei Divisieadmiraal Tanguy Botman, commandant van de Marine.

 

 

Baltic Sentry en Joint Viking

 

De inzet van de Louise-Marie zal draaien rond twee grote operaties. Ten eerste Baltic Sentry, gewijd aan de bescherming van kritieke onderzeese infrastructuren in de Baltische Zee. Deze missie werd gelanceerd na de beschadiging van onderzeese kabels tussen Finland en Estland eind 2024, wat de kwetsbaarheid van de strategische netwerken in de regio aantoonde.

 

“De bescherming van kritieke infrastructuur zoals gaspijpleidingen, onderzeese kabels of pijpleidingen, is van het grootste belang”, benadrukt Fregatkapitein Jan Gacas, commandant van de Louise-Marie. “Een groot deel van deze infrastructuur bevindt zich in internationale wateren. Onze rol is om in deze gebieden een zichtbare en afschrikkende aanwezigheid te garanderen. Onze aanwezigheid is dus essentieel om snel te kunnen reageren.”

 

Afradende houding

 

Vervolgens zal het fregat deelnemen aan de Joint Viking-oefening, een grootschalige manoeuvre van meerdere NAVO-landen in de buurt van de Russische grens. Het doel is om de interoperabiliteit van de geallieerde strijdkrachten te versterken en een afradende houding aan te nemen in het licht van de oplopende spanningen.

 

De koers naar het Hoge Noorden is geen toeval. Deze regio, die grenst aan Rusland, neemt een sleutelpositie in voor de veiligheid van de maritieme routes en de energievoorziening van Europa.

 

Door er het fregat Louise-Marie in te zetten, bevestigt België opnieuw zijn inzet aan de zijde van zijn bondgenoten en zijn vastberadenheid om actief bij te dragen tot de veiligheid en stabiliteit in Europa en daarbuiten.

Camille Henry

Geert Van Den Broucke

Mathieu Duhembre