Forward Land Forces Roemenië: Eerste dagen in ‘Belgoville’

Zo’n 300 Belgische militairen nemen sinds enkele dagen deel aan de NAVO-operatie in het kader van Forward Land Forces Romania (FLF ROU) in Roemenië. Vier maanden lang zullen ze deel uitmaken van de multinationale Battle Group (BG) Aigle 5, in het gezelschap van Franse militairen (die de leiding hebben) en Luxemburgse militairen. Een verslag van hun eerste dagen op het terrein en een glimp van het leven in ‘Belgoville’ …

 

Door deel te nemen aan deze operatie onderstreept België nogmaals zijn engagement om de grenzen van de NAVO te verdedigen. Gezien de huidige internationale situatie moet de organisatie laten zien dat ze in staat is om haar oostgrens te bewaken – en, indien nodig, zelfs te verdedigen.

 

Vertrek vanuit Melsbroek

 

In de vroege uurtjes kiezen sommigen ervoor om afscheid te nemen in de kazerne, anderen gaan liever rechtstreeks naar Melsbroek om daar afscheid te nemen op de parking. Voor de ene is het afscheid nemen van familie en vrienden al wat pijnlijker dan voor de andere. Maar als je een collega vraagt ​​of alles goed is gegaan, zeggen ze bijna altijd: “Het is even moeilijk, maar dit hoort nu eenmaal bij de job!”

Na een vlucht van meer dan 2 uur komen we aan in Roemenië en het eerste wat ons opvalt is de warmte. Het kwik is ongeveer hetzelfde als in België, maar het voelt hier veel warmer aan dan thuis.

 

Aankomst in Cincu

 

We hebben geen tijd om rond te kijken voordat de CSM (Company Sergeant Major) zijn troepen roept: “Gasten, bagage pakken en de bus op!”. We rijden door verschillende dorpen, over smalle wegen, met de bergen in de verte. Na nog een busrit van bijna 2 uur komen we aan bij het Joint National Training Center in Cincu. Het was een lange dag, maar we zijn er geraakt!

 

 

Een ‘rustiek’ kamp

 

De eerste dagen ter plaatse staan in het teken van het verbeteren van onze leef- en slaapruimtes. Hoog onkruid groeit tot aan de ramen. Bij de minste regenbui veranderen de stoffige wandelpaden tussen de blokken in modderpoelen.

 

‘Rustiek’ is de term die al snel gebruikt wordt voor hoe het kamp eruit ziet tijdens telefoongesprekken met de familie. Sommige oudere militairen halen herinneringen op aan hun tijd in Kosovo.

 

Aan het werk

 

Met de hulp van onze collega’s van de het 11 Bn Gn gaan we aan de slag. We trekken onkruid uit, leggen wandelpaden aan, bouwen een trap op een heuvel en storten kiezel op een pleintje om er een tent op te zetten.

 

Ook hier is het meubilair zelfgemaakt; met houten pallets maken de militairen hun eigen banken en tafels om buiten te zitten. Nog een zeil voor schaduw en het geheel ziet er al veel beter uit.

 

Belgoville

 

Sinds kort wappert de Belgische vlag boven ‘Belgoville’ – ons kleine containerdorp. Zo voelen we ons een beetje meer thuis voor de komende maanden.

 

Verder zitten we niet stil. Een change of command parade, waarbij de BG Aigle 4 het bevel overdroeg aan de commandant van BG Aigle 5, markeerde de officiële start van de opdracht van ons Belgisch detachement (lees hiervoor: Beldefnews | Nieuw commando voor de Forward Land Forces in Roemenië (mil.be)).

 

Onze Nederlandse collega’s die deel uitmaakten van Aigle 4 werden door ons afgelost en keerden huiswaarts voor een welverdiende rust.

 

Ook militairen van onder andere de 10 Gp CIS en het 18 Bn Log hadden hier hun handen vol. De CIS zette beveiligde netwerken op in het kamp. De logistiek van zijn kant vervoerde alle containers van de luchthaven naar Cincu en richtten een maintenance zone in om het detachement te ondersteunen.

 

Gevechtsvoertuigen

 

Vervolgens ontladen we onze gevechtsvoertuigen die per trein zijn aangekomen en doorkruisen we het groene landschap richting ons kamp.

De AIV’s van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie vormen de hoofdmacht van het Belgisch detachement. De voertuigen worden gefit door de bemanning zodat ze volledig operationeel zijn. Want vanaf volgende week draaien de Belgen mee in de schoot van de Battle Group tijdens verschillende trainingen!

PAO FLF ROU

PAO FLF ROU