Nemesis: in het spoor van de para’s uit Flawinne

Wie vorige week in de provincie Henegouwen zwaarbewapende Belgische en Franse militairen tegen het lijf liep, hoeft zich geen zorgen te maken. De grootschalige aanwezigheid van vooral paracommando’s stond in het teken van de oefening “Nemesis”. De 250 para’s van het 2 Bataljon Commando’s (2 Cdo) uit Flawinne trainden in en rond steden als Doornik, Binche en Nijvel, met in hun zog, een dertigtal Franse collega’s.

 

De paracommando’s van 2 Cdo maken deel uit van het Special Operations Regiment (SOR), dat zich specialiseert in gerichte operaties en non-conventionele oorlogsvoering. Dat betekent ook werken in burgerterrein. En laat dat nu net een van de focuspunten zijn van NEMESIS. “Wij gaan efficiënt te werk in onze operaties, maar moeten er ook steeds voor zorgen dat de collaterale schade zo beperkt mogelijk blijft,” aldus luitenant-kolonel Van der Vorst, commandant van het bataljon.

 

DOORNIK

Bij het krieken van de dag infiltreert een peloton van het bataljon het verlaten ziekenhuisgebouw aan de oevers van de Schelde. Alles gebeurt zoveel mogelijk met handgebaren om het tactisch scenario zo realistisch mogelijk te houden. “We proberen situaties zo realistisch mogelijk te schetsen tijdens zo’n oefening, zonder ons te focussen op een specifiek type vijand,” verduidelijkt luitenant Vermer. Hij kijkt toe op het naleven van het scenario. Er is in geen kilometers een echte vijand te bespeuren, maar dat mag de focus van de para’s uit Flawinne niet op hun lauweren doen rusten.

 

BINCHE

Wie paracommando’s zegt, zegt parachutesprongen. Op de tweede dag van de oefening staan twee sprongen op het programma, een in de buurt van Nijvel en een in Estinnes, bij Binche. Er blaast een stevige wind over de drop zone (DZ) in Estinnes. Die wordt gemonitord door personeel van het trainingscentrum voor parachutisten uit Schaffen. Zij meten ook de afdrijving die de parachutisten ondergaan wanneer ze uit de A400M springen. “Wanneer de wind boven een vooraf afgesproken aantal knopen blijft blazen, gaat de sprong niet door,” klinkt het. De para’s komen ingevlogen vanuit het Franse Chièvres en maken in Estinnes een vrijwel vlekkeloze landing. Na de sprong trainen ze op infiltratie te voet.

 

NIJVEL

Het sluitstuk van Nemesis vindt plaats in en rond het stadhuis van Nijvel. In het fictieve scenario hebben vijandelijke paramilitairen burgemeester Pierre Huart gevangengenomen. “Het trainen in burgermilieus verplicht ons om verfijnder en correcter te werk te gaan,” pikt de kolonel Van der Vorst terug in. Via een Agusta A109-helikopter –en onder grote belangstelling- wordt de burgemeester uit de klauwen van de fictieve vijand naar veiligere oorden gebracht. Aan de overkant van het stadhuis nemen Franse collega’s van het 8ème régiment parachutiste d’infanterie de marine (8e RPIM) het oude postkantoor in. “Een eenheid waar we al jaren mee verbroederd zijn,” aldus de kolonel. Volgens het scenario gebruiken vijandelijke troepen het gebouw om er propagandaflyers te maken. Met de Belgisch-Franse samenwerking in Roemenië in het achterhoofd is dergelijke scenario’s samen trainen geen overbodige luxe. Na het spektakelstuk aan het stadhuis snellen de militairen die deelnamen aan de actie naar hun safe place, waar 2 NH90 TTH-heli’s hun terug naar hun thuisbasis zullen brengen.

 

“Zulke oefeningen vinden maar enkele keren per jaar plaats,” geeft de kolonel ons nog mee. “Maar het is broodnodig om dit soort scenario’s te trainen. Zo weten onze militairen ook hoe het voelt om buiten militaire domeinen te opereren.”

Rein Van den Bergh

Rein Van den Bergh

Damien Van Laethem