Nieuw F-16-detachement vertrokken naar operatie ‘enhanced Vigilance Activities’ in Estland

Op woensdag 5 oktober 2022 vertrokken drie F-16’s vanop de luchtmachtbasis van Florennes richting Estland om er deel te nemen aan de NAVO-opdracht enhanced Vigilance Activities (eVA).  Dit detachement, goed voor zo’n 100 Belgische militairen en zes F-16’s, zal er mee het Baltische luchtruim en de NAVO-grenzen bewaken.

 

In totaal vertrokken zes Belgische F-16’s: drie vanuit Florennes en drie vanop Kleine Brogel. Het Belgische detachement bestaat uit 97 militairen waaronder tien piloten, zes F-16’s en technisch- en ondersteuningspersoneel, het leeuwendeel afkomstig uit 2 Wing Tac uit Florennes.

 

Hun missie loopt tot begin november 2022. De deelname van het Belgische detachement omvat trainingsmissies of gewapende missies. “Voor de trainingsmissies werken we in een multilateraal kader dankzij de aanwezigheid van andere landen die er met hun luchtcomponent aanwezig zijn en de NAVO-Battlegroups die in het oosten ontplooid zijn. We werken geïntegreerd samen. Het is een trainingsmogelijkheid die we niet elke dag hebben, » aldus luitenant-kolonel piloot Henuzet, commandant van de vlieggroep 2W Tac.

 

Het andere type missie waaraan het detachement kan deelnemen, zijn de gewapende missies: de Combat Air Patrol (CAP) en de Border Patrol. Bij CAP kunnen de F-16’s indien nodig gewapende intercepties uitvoeren. Tijdens Border Patrol patrouilleren de F-16’s langs de oostflank van de NAVO-grenzen. Zo tonen ze hun aanwezigheid ter plekke.

 

“We maken gebruik van deze kans om ontplooid te zijn in een ander luchtruim dan dat waarin we gewoon zijn te werken, om onze tactieken te trainen en om samen te werken met onze bondgenoten tijdens oefeningen om zo onze interoperabiliteit te blijven ontwikkelen,” preciseerde majoor Frippiat, detachementscommandant, bij aankomst van de F-16’s in Amari.

Bilitis Nijs

Adrien Muylaert

Mathieu Duhembre