Nieuw medisch personeel klaargestoomd

Tijdens de eerste helft van juli sloeg het medisch personeel zijn tenten op in het kwartier van Lombardsijde. Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de Medische Component een zomerkamp voor de leerlingen van het medisch-technisch korps om er hun medische en tactische competenties verder te ontwikkelen.

 

Het 14 Medisch Bataljon nam dit jaar de organisatie van het trainingskamp op zich en koos voor de kazerne in Lombardsijde als uitvalsbasis. Aan de Belgische kust werden gedurende twee weken 23 leerlingen, waaronder geneesheren, tandartsen en officieren medische steun, klaargestoomd voor het echte werk op het terrein.

 

In die trainingsperiode lag de focus op het leveren van medische steun aan gevechtstroepen. Hiervoor waren er twee hulpposten in het kwartier geïnstalleerd. Ervaren coaches begeleidden de leerlingen, die heel wat medisch materieel ter beschikking kregen om zo realistisch mogelijk te trainen.

 

Ook het militaire aspect verloren de organisatoren niet uit het oog. Het medisch personeel moet immers tijdens militaire operaties kunnen werken. Daarom behoorden fysieke trainingen, schiet- en kaartleesoefeningen en leven te velde tot het programma.

 

Op 16 juli sloot het zomerkamp af met een grote synthese-oefening. Tijdens een mass casualty exercise werd de kennis en de stressbestendigheid van de leerlingen getest. Hier moesten ze de basisprincipes van triage, communicatie, coördinatie en stabilisatie van patiënten voor verdere evacuatie in de medische keten in de praktijk omzetten. Om het medisch personeel tijdens die hectische opdracht bij te staan, stonden zowel zodiacs voor amfibische evacuaties als een A109-helikopter paraat.

 

Ondanks de huidige situatie slaagde de Medische Component erin om een geslaagd en veilig trainingskamp te organiseren met toepassing van de vereiste coronamaatregelen. Flexibiliteit is een karaktereigenschap waarover iedere militair moet beschikken. Ook dit zomerkamp was daar een mooi voorbeeld van.

Gert-Jan D'haene

Ritchie Sedeyn

DG StratCom