Philippe Goffin bezoekt rusthuis dat Defensie ondersteund heeft

Op vrijdag 3 juli bezocht Minister van Defensie Philippe Goffin in Luik een rusthuis dat militaire ondersteuning heeft gekregen. Hij was vergezeld door militairen die er tijdens de Covid-19-crisis hebben gewerkt.

 

Residentie Le Tilleul d’Edouard is een van de rusthuizen die extra personeel gekregen heeft tijdens de coronacrisis. Van 20 april tot 3 mei gingen er twee ambulanciers van het 3 Element voor Medische Interventie en een hulpkok aan de slag. Tijdens het bezoek bedankte de minister hen persoonlijk voor hun inspanningen en sprak hij met het personeel van het rusthuis.

 

“Het was een positieve ervaring”, vertelt Mireille Cobraiville, de directrice van de instelling. “Ze hebben zowel op logistiek als op menselijk vlak kunnen helpen en hebben zich erg nuttig gemaakt. Soms is een eenvoudige glimlach al genoeg. Hun komst heeft ons extra energie gegeven. We waren onder de indruk hoe snel de militairen zich konden aanpassen.”

 

Dat gevoel delen ook de militairen. Simona, een van de ambulanciers, waardeerde het onthaal. “We werden heel goed ontvangen. We kenden dit werk helemaal niet, omdat dat niet ons hoofdberoep is. Maar uiteindelijk is alles supergoed verlopen en kregen we echt een band met de bewoners.”

 

Op aanvraag van de FOD Volksgezondheid heeft Defensie in totaal 34 rusthuizen ondersteund met personeel: verplegers, ambulanciers, koks, klusjesmannen, enzovoort. In totaal werden 133 militairen in versterking gevraagd voor alles samen 1.900 werkdagen. Die inspanning maakt deel uit van de hulp aan de natie. Ook in crisistijd staat Defensie klaar voor de bevolking.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Vincent Bordignon

Mathieu Duhembre