Nieuwe commandant bij Gemotoriseerde Brigade

De Gemotoriseerde Brigade heeft haar nieuwe commandant verwelkomd, kolonel Lieven Geeraert. Dat gebeurde op dinsdag 13 juli tijdens een militaire plechtigheid in aanwezigheid van minister van Defensie Ludivine Dedonder. Met een staf in Leopoldsburg en Marche-en-Famenne is de Gemotoriseerde Brigade een van de belangrijkste pijlers van de Landcomponent.

 

De Gemotoriseerde Brigade is een onmisbaar hulpmiddel om delicate crises op te lossen. Daarin vult ze het Special Operations Regiment aan, de snellereactiecapaciteit van de Landcomponent, gespecialiseerd is meer gerichte operaties. Met hun performante pantservoertuigen en wapensystemen zijn de eenheden van de Gemotoriseerde Brigade polyvalent, in staat om hun effecten te synchroniseren en langdurig inzetbaar in hedendaagse crisis- en conflictgebieden, die vaak complex en soms gevaarlijk zijn.

 

Met zijn brede ervaring bij infanterie-eenheden volgt kolonel Geeraert brigadegeneraal Jacky Cabo op. Cabo verzekerde de voorbije twee jaar met brio het commando over de brigade. Die werd onder meer getekend door de gezondheidscrisis en het einde van de Resolute Support Mission in Afghanistan.

 

Het commando voer de Gemotoriseerde Brigade betekent een uitdaging van formaat: “We moeten er nu voor zorgen om samen de toekomst voor te bereiden. Het project CaMo heeft vorm gekregen. Die uitdaging voor de brigade zal onze toekomst vormen”, meent de nieuwe commandant.

 

De ontwikkeling van de gemotoriseerde capaciteit gebeurt sinds 2018 in het kader van het strategisch partnerschap met Frankrijk voor de capacité motorisée (CaMo). Een van de bekendste aspecten daarvan is de aankoop van twee nieuwe gevechtsvoertuigen: de Jaguar en de Griffon. Dat partnerschap is niet exclusief maar beoogt een brede samenwerking op het vlak van materieel, opleiding en ontplooiing. Dit strategisch partnerschap vormt een mooi voorbeeld van Europese samenwerking.  Voor de Gemotoriseerde Brigade vormt het de komende jaren een belangrijke uitdaging.

Julie Van den Born

Ritchie Sedeyn