Nieuwe Rosetta medewerkers opgeleid door de VDAB

Voor veertien jongeren met een Rosetta-contract, specifiek opgeleid door de VDAB, markeert de maand april het begin van een carrière bij Defensie. Wij volgden hun eerste dag. Op het programma: contract ondertekeningen en diverse briefings.

 

In januari 2024 organiseerden Defensie, de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) en haar Brusselse evenknie Actiris twee dagen bij de Dienst Onthaal en Oriëntatie van Defensie, in Neder-Over-Heembeek. Het doel is om Nederlandstalig burgerpersoneel aan te werven voor Rosetta-contracten niveau D. Deze contracten zijn bedoeld voor jongeren onder de 26 jaar, hebben een looptijd van één jaar en zijn verlengbaar. In totaal werden 14 kandidaten geselecteerd.

 

Opleiding op maat

 

Half maart werden de nieuwe rekruten onder handen genomen door de VDAB. Om hen voor te bereiden op hun toekomstige job, werkte de dienst een opleidingsprogramma op maat uit. Twee weken technische cursussen, mondelinge en schriftelijke communicatie, informatica,… Genoeg om meer te leren over assertiviteit, interactie tussen collega’s en klachtenmanagement. En voorbereid zijn op het opnemen van nieuwe functies.

 

Startvak: Evere

 

Begin april begint het avontuur pas echt binnen Defensie. Voordat ze naar hun posten in verschillende kazernes vertrekken, worden de jongeren in Evere verwelkomd. Ze ondertekenen hun contracten en wonen verschillende briefings bij over Defensie, de Rosetta-status en de vakbonden.

Enthousiast en gemotiveerd overwegen sommigen al om hun contract tot hun 26 jaar te verlengen, of om in militaire dienst te gaan.

 

“Dat is het plan! Ik begin als burger, maar als alles goed gaat, wil ik graag militair worden”, legt Thibe uit. Ook Khadeeja (23) overweegt deze optie: “Ik ben van plan om hier tot mijn 26ste te blijven werken en daarna verder te gaan als soldaat.”

 

Wederzijdse tevredenheid

 

Jonge mensen aan het werk zetten en tegelijkertijd de wervingsdoelstellingen van Defensie ondersteunen, is een win-winsituatie. Defensie heeft ook de ambitie om in 2030 15% burgerpersoneel te bereiken.

 

“Dankzij de vooropleiding kunnen jongeren meteen aan de slag met kennis van de basistools van kantoorautomatisering, wat tijd uitspaart voor de instructeurs binnen de eenheid”, zegt majoor Gert Heyndrickx van het directoraat-generaal Human Resources (DG HR). “In voorgaande jaren waren ze tevreden over de rekruten. En er zijn zelfs conversies naar niveau C geweest.”

 

Geoffrey Lamont, dienstverleningsmanager van de VDAB Brussel, is al even tevreden: “Het aantal kandidaten dat we vandaag hebben is hoger dan oorspronkelijk gepland, wat al een klein succes is… Ons intensief en voorbereidend werk heeft dan ook zijn vruchten afgeworpen. Het toont ook aan dat samenwerken betere resultaten oplevert.”

 

Ook aan Franstalige kant

 

Zowel aan Nederlandstalige als aan Franstalige kant hebben soortgelijke initiatieven al plaatsgevonden in Leopoldsburg, Marche-en-Famenne, Amay/Rocourt en Brussel. Deze opleiding is het vijfde project in samenwerking met de VDAB, Actiris en de Forem. Dit jaar wordt een zesde project opgestart in samenwerking met de VDAB in de provincie Antwerpen.

 

Geoffrey Lamont (VDAB) vervolgt: “Met Defensie hebben we al een jarenlange samenwerking op verschillende vlakken. Het neemt ook deel aan veel jobdagen. Het is opvallend om te zien hoeveel energie Defensie opwekt bij jongeren. Er staan altijd wat meer jongeren rond de stand dan bij andere exposanten!”

 

Daar Thibe en Khadeeja bij personeelszaken aan de slag gaan, zeggen ze dat hun toetreding tot Defensie onder een Rosetta-contract hen de kans biedt om vertrouwd te raken met de organisatie, nieuwe interesses op te wekken en nieuwe opties te ontdekken.

 

Meer over Rosetta contracten op mil.be: Rosettacontracten worden ook startbaanovereenkomsten genoemd | Defensie (mil.be)

Océane Galle

Agnès Lequette