Inhuldiging van de Cyber Defense Factory in Charleroi

De Cyber Defense Factory, de eerste officiële vestiging van Cyber Command in een civiele omgeving, ingehuldigd op 16 april in Charleroi, zal innovatieve projecten ontwikkelen op alle gebieden van cyber, in samenwerking met universitaire, industriële en onderzoekspartners.

 

Een belangrijke mijlpaal is bereikt voor Cyber Command op de A6K-site, een ecosysteem dat verschillende belanghebbenden samenbrengt zoals start-ups, industrie, universiteiten en onderzoeks- en trainingscentra. Voor het eerst heeft een militaire inlichtingendienst zich officieel in de stad gevestigd.

 

Dit innovatieve initiatief, dat werd ingehuldigd door Ludivine Dedonder, minister van Defensie, in gezelschap van Thomas Dermine, staatssecretaris voor Herstel en Strategische Investeringen en verantwoordelijk voor Wetenschapsbeleid, is het eerste in zijn soort wat betreft het project ‘Kwartier van de toekomst’ in Charleroi. “Het doel is om Defensie weer centraal te stellen in het stadsleven, in een stimulerende omgeving die gemakkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer”, aldus de minister.

 

Innovatieve projecten en nieuwe talenten

 

Generaal-majoor Van Strythem, commandant van het Cyber Command, benadrukt eveneens het strategische belang van deze locatie binnen het regionale cyberecosysteem. “Het is onze ambitie om innovatieve projecten te ontwikkelen op alle gebieden van cyber, in samenwerking met academische en industriële partners”, legt de Generaal-majoor uit. “We willen ook een omgeving creëren die bevorderlijk is voor het aantrekken van talent, met een aanbod van meer dan veertig verschillende beroepen als onderdeel van de nieuwe component.”

 

Cyberveiligheid in de kijker

 

Na het traditionele doorknippen van het lint door de minister en de directeur van A6K werd de opening gevolgd door een cybersecuritywedstrijd, genaamd Capture the Red Flag, georganiseerd voor studenten van verschillende opleidingscentra in de regio door het (Waalse) Agence du Numérique. De wedstrijd benadrukt de voortdurende inzet voor het bevorderen van vaardigheden op het gebied van cyberbeveiliging, een centraal aandachtspunt in een steeds veranderende digitale wereld.

 

Cyberaanval

 

Het eerste concrete project van de Cyber Defense Factory is het resultaat van een partnerschap tussen Defensie (met inbegrip van de inlichtingendiensten van de ADIV), het OCMW van de stad Charleroi, de codeerschool BeCode en de NRB IT-groep. De cyberaanval waar het OCMW van Charleroi afgelopen augustus mee te maken kreeg, vormt het startpunt. NRB is verantwoordelijk voor de analyse van deze aanval en zal de gegevens en rapporten met betrekking tot de hack delen met getrainde mensen.

 

Opleiden en trainen

 

Wat zijn de onderwijsbehoeften op het gebied van cyberbeveiliging voor de toekomst? Dit was ook het onderwerp van intense debatten tijdens deze rijke openingsochtend, met sprekers van Belspo (de Programmatorische federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid), de UCLouvain, de Forem en Technofutur TIC. Ze hadden één ding gemeen: ze benadrukten allemaal het belang van training en opleiding om toekomstige uitdagingen op het vlak van cyberbeveiliging het hoofd te bieden.

Camille Henry

Quentin Moonen & Damien Van Laethem

Mathieu Duhembre