Oefening Agile Apex met een koninklijk tintje

Zijne Majesteit Koning Filip bezocht op 13 en 14 juni oefening Agile Apex, in Jordanië. Dankzij deze trainingsperiode versterkt het Special Operations Regiment (SOR) haar vermogen om verschillende vormen van speciale operaties uit te voeren tegen een breed scala aan bedreigingen over de hele wereld.

 

De Koning werd vergezeld door de minister van Defensie, Ludivine Dedonder, de Chef Defensie, Admiraal Michel Hofman, en de nieuw benoemde Commandant van de Landcomponent, Generaal-majoor Jean-Pol Baugnée. Het programma omvatte een bezoek aan het King Abdullah II Special Operations Training Center (KASOTC) in Amman, Jordanië. Het Jordaans staatshoofd, naar wie het trainingscentrum is vernoemd, vergezelde het koninklijk gezelschap tijdens een spectaculaire demonstratie van special operations technieken.

 

Antiterrorisme

 

Het Jordaans trainingscentrum is een van de meest gerenommeerde plaatsen voor training in contraterrorisme, speciale operaties en onconventionele oorlogstactieken. De oefening stelt de SOR in staat om een ​​reeks vaardigheden te perfectioneren: gijzelingsoperaties bedwingen, training in stedelijke omgevingen, tactische manoeuvres en patrouilles met het Rapid Reaction voertuig. Daarnaast werd ook aandacht besteed aan technieken om te overleven in de woestijn en het hanteren van wapens.

 

Logistieke en medische ondersteuning en de aanwezigheid van een helikopterdetachement van de 1ste Wing speelden een cruciale rol in het succes van de oefening.

 

Nauwe banden

 

Het bezoek van Koning Filip aan oefening Agile Apex is een belangrijk moment om de nauwe banden tussen België en Jordanië op het gebied van veiligheid en defensie te versterken. Het toont ook het engagement van België om de vaardigheden en capaciteiten van zijn speciale eenheden te verbeteren en om samen te werken met internationale partners.

 

Aan het einde van zijn bezoek nam Koning Filip ook de tijd om met enkele Belgische militairen te praten over hun ervaringen tijdens de oefening.

Rein Van den Bergh

Rein Van den Bergh

Clint Soete