België en Luxemburg: naar een gezamenlijk verkenningsbataljon

Op donderdag 15 juni 2023 ondertekende minister van Defensie Ludivine Dedonder een nieuw samenwerkingsakkoord met haar Luxemburgse ambtgenoot, de Vicepremier en minister van Defensie François Bausch. Het doel is om samen een Binationaal Verkenningsbataljon op te richten en te beheren.

 

 

Met meer dan 700 militairen zal het Belgisch-Luxemburgse Verkenningsbataljon worden opgeleid en uitgerust om een ​​breed scala aan missies uit te voeren – in een nationaal of multilateraal kader, of ter ondersteuning van een internationale of regionale organisatie, zoals de Europese Unie, de NAVO of de Verenigde Naties. België en Luxemburg zullen zo een concreet voorbeeld bieden van de uitvoering van concepten van de NAVO en de Europese Unie die gericht zijn op het bevorderen van versterkte multinationale samenwerking.

 

Langdurige samenwerking

 

“De oprichting van ons binationaal verkenningsbataljon met de Luxemburgse strijdkrachten is de verderzetting van de uitstekende samenwerking die onze beide landen vandaag al hebben op vlak van Defensie”, benadrukt minister Ludivine Dedonder.

 

De oprichting en het gezamenlijk beheer van het bataljon wordt in drie fasen uitgevoerd:

 

  • Aanvangsfase, gericht op Marche-en-Famenne voor de Belgische Defensie en Diekirch voor het Luxemburgse leger, met een eerste integratie in Marche-en-Famenne;
  • Tussenfase, gekenmerkt door de geleidelijke inplanting van het binationale bataljon in Aarlen en een geleidelijke ingebruikname van faciliteiten in Luxemburg;
  • Eindfase, tegen 2030, gericht op een maximale integratie, met Aarlen als middelpunt en een belangrijke voetafdruk in het Groothertogdom Luxemburg.

 

Vertrouwen en samenwerking

 

“Vertrouwen, samenwerking en interoperabiliteit zijn de sleutels tot succesvolle partnerschappen. Onze binationale A400M-eenheid en de Luxemburgse studenten aan de Koninklijke Militaire School zijn daar perfecte voorbeelden van. Onze beide landen lagen mee aan de basis van de Europese Unie, en werken nu samen aan de verdere uitbouw van de Europese Defensie, voor een sterker en veiliger Europa binnen de NAVO.”

 

Bevestiging aan Luxemburgse kant: “Vandaag starten we een belangrijke fase inzake militaire samenwerking, voortbouwend op de waardevolle ervaringen die we de voorbije jaren hebben opgedaan in het kader van de binationale eenheid A400M”, verklaart de Luxemburgse Vicepremier en minister van Defensie, François Bausch. En hij voegt eraan toe: “Deze ondertekening geeft een sterk signaal aan onze Bondgenoten en toont onze inzet, onze solidariteit en onze vastberadenheid om de regionale samenwerking naar een nieuwe dimensie te tillen.”