Onderofficier én directeur technische exploitatie

Adjudant-majoor Kristof bewijst het: je kan onderofficier zijn en aan het hoofd staan van de opleidingen in dit strategisch domein dat zich razendsnel ontwikkelt. Duif, zoals hij wordt genoemd, heeft zo een bijzondere carrière opgebouwd binnen Defensie. Vandaag is hij directeur technische exploitatie.

 

Duif herinnert zich nog goed zijn start bij Defensie in 1991: “Ik was 16 jaar en wilde absoluut naar Defensie. De onderofficierenschool van Zedelgem waren voor mij de enige manier.” Hij werd gerekruteerd bij het Bataljon Carabiniers-Grenadiers (1C/1Gr), zijn eerste eenheid. Pas veel later, in 2014, ontdekte hij technische exploitatie (TE). Wat begon als een mooie opportuniteit, groeide al snel uit tot een echte passie.

 

“Ik werkte altijd binnen de eenheid 1C/1Gr. Het is slechts toevallig dat ik mijn eerste WIT-cursus (Weapon Intelligence Team) heb gevolgd,” vertelt hij. “Dat is het begin van het verhaal. We zijn toen beginnen samenwerken met onze Nederlandse en Duitse collega’s wat ervoor heeft gezorgd dat België ook deelnam aan het initiatief.”

 

WIT: een tak van technische exploitatie

 

De WIT, ofwel Weapons Intelligence Team, is een essentiële vaardigheid die Duif toeliet om zich verder te ontplooien binnen de technische exploitatie (TE). Vandaag is hij de Belgische directeur van de opleidingen en superviseert hij nationale en internationale teams tijdens oefeningen in dit domein.

 

“Technische exploitatie is het onderzoek van alles wat we op het slagveld vinden om waardevolle informatie te verkrijgen die bruikbaar is voor onze troepen,” legt Duif uit. Het is een vakgebied dat meerdere takken omvat.

 

“Het WIT-team richt zich voornamelijk op IED’s (Improvised Explosive Devices), geïmproviseerde explosieven, terwijl het FET-team (Field Exploitation Team) zich bezighoudt met het analyseren van voertuigen, commandoposten en andere conventionele wapensystemen,” benadrukt hij.

 

Opleiding: een springplank naar nieuwe kansen

 

Het programma voor technische exploitatie trekt veel jonge militairen aan, zoals Anna, een net afgestudeerde officier van de Koninklijke Militaire School. Ze vertelt: “Deze opleiding heeft mijn interesse gewekt voor een domein waar ik weinig van afwist. We werken in teams van vijf, met verschillende nationaliteiten, waarbij ieder een specifieke expertise heeft. Onze missie is om na een incident zoveel mogelijk gegevens te verzamelen en deze door te geven aan laboratoria voor een grondige analyse.”

 

“Tijdens de opleiding bestaat elk team uit vier of vijf personen: een lid van de militaire politie, een inlichtingenexpert, een manoeuvrespecialist of iemand van de gevechtsgenie en de vijfde is een explosievenexpert. Deze gemengde vaardigheden zorgen ervoor dat de verzamelde informatie optimaal benut kan worden,” voegt Duif eraan toe.

 

Onderofficieren aan het roer

 

John, eerste sergeant en teamleader, vertelt zijn ervaringen na de drie intensieve weken: “Vanaf de eerste dag van de opleiding was ieders functie duidelijk afgebakend. Als infanterist en onderofficier is mijn rol die van teamleider. De militaire politie is voornamelijk verantwoordelijk voor het maken van foto’s en de opvang van de slachtoffers, terwijl de explosievenexpert beslist wat wel of niet kan aangeraakt worden.”

 

Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. “Bijna alles was nieuw voor mij bij deze opleiding,” vervolgt John. “Er is veel informatie om te verwerken met details die grote precisie vereisen. Deze drie weken waren enorm intensief, maar ook zeer leerrijk.”

 

Een strategische uitdaging in een veranderende wereld

 

In de context van nieuwe geopolitieke dreigingen wordt technische exploitatie steeds belangrijker. “De huidige conflicten, met name in Oekraïne, tonen aan hoe snel militaire technologieën evolueren,” legt Duif uit. “Drones en nieuwe wapensystemen vormen bedreigingen waarop we moeten anticiperen om de bevolking te beschermen. Dat is waar technische exploitatie op de proppen komt. Het maakt ons werk essentieel voor de veiligheid van operaties.”

 

In een voortdurend veranderd domein wil België voorop blijven lopen in innovatie. Ben je militair en geïnteresseerd in deze materie? De volgende cursus technische exploitatie vindt plaats in maart 2025. En voor wie een boeiende en strategische carrière binnen Defensie wel aanspreekt, kan de website www.mil.be bezoeken.

Y. Willems

Adrien Muylaert

Clint Soete