Onze studenten in Marokko: Een kamp onder de zon en de sterren

Dompel jezelf onder in een winterkamp in de Marokkaanse woestijn, waar studenten van de Koninklijke Militaire School (KMS) hun training afronden met leiderschaps- en overlevingsoefeningen in het kamp in Errachidia. Deze intense ervaring, gedeeld met hun Franse en Nederlandse medestudenten, versterkt hun internationale samenwerking en markeert het einde van een belangrijke fase van hun academische militaire carrière.

 

In het Errachidia-kamp nemen laatstejaarsstudenten sociale en militaire wetenschappen en de voorlaatstejaarsstudenten polytechnische wetenschappen geconfronteerd met leiderschaps- en overlevingsoefeningen. Het zand en de stenen van de woestijn worden hun oefenterrein en testen hun veerkracht en hun vermogen om als team te werken. Voor deze toekomstige officieren is het een kans om hun beheersing van essentiële vaardigheden te bewijzen.

 

Onverwachte weersomstandigheden

 

Hoewel ze sinds het begin van hun studie gewend zijn aan tweejaarlijkse tactische en militaire oefeningen, waren de studenten verrast door de ongewone weersomstandigheden. “We hadden niet verwacht dat het zo koud zou zijn. Je denkt altijd dat het bloedheet is in de woestijn”, legt Sam Delporte, onderluitenant van het vliegwezen, uit. De ijskoude nachten en verzengende dagen testten hun fysieke en mentale uithoudingsvermogen.

 

De vier pijlers van de KMS

 

Gebaseerd op vier essentiële pijlers – academisch, sportief, militair en karakterieel – biedt de KMS haar kandidaten een uitgebreid trainingsprogramma. Sportoefeningen, briefings en marsen doorspekken hun dagen.  Anais Peeters, officier-leerling in de sociale en militaire wetenschappen, legt uit: “We concentreren ons hier vooral op de militaire kant. Er waren cursussen over het gebruik van nachtkijkers en over ‘contact’-responsen (reactiedrills bij vuurgevechten, red.), maar mijn favoriete oefening was de overlevingstraining, waarbij we leerden hoe we met weinig middelen brood konden bakken en vlees konden drogen.”

 

Een internationale dimensie

 

Naast de KMS-studenten nemen ook zes Nederlandse en zeven Franse studenten deel aan deze ervaring. “Het is hier echt de moeite waard omdat we de kans krijgen om samen te werken met Franse collega’s die al veel ervaring hebben op dit gebied en die hun standpunt delen, wat onze horizon echt verbreedt”, zegt Sam. “Onze relatie met het Marokkaanse leger gaat inderdaad ver terug. Onze studenten komen hier en op onze beurt verwelkomen we een aantal Marokkaanse officieren voor hun vervolgopleiding”, zegt Admiraal Yves Dupont, commandant van de KMS.

 

De laatste keer

 

“Het is met een vleugje emotie dat we beseffen dat dit de laatste keer is dat we allemaal samen zijn met onze kameraden van de polytechniek en de militaire wetenschappen. De volgende keer maken we zelf deel uit van het kader, verdeeld in kleine groepen, wat deze ervaring anders zal maken dan deze”, merkt Sam op. “We zijn twee weken geïsoleerd geweest hier in de woestijn, zonder contact met de buitenwereld, en het bracht ons echt dichter bij elkaar”, besluit Anais.

Yuki Willems

Gert-Jan D‘haene

Ramzy Bentrad