Opnieuw nationale feestdag in volle glorie

Na twee beperkte edities door de coronapandemie kan de nationale feestdag dit jaar opnieuw in volle glorie doorgaan. Dat maakten onder andere minister van Defensie Ludivine Dedonder en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bekend tijdens een persconferentie in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel.

 

Feest in het Park, een uitgebreid militair en burgerdéfilé, muzikale optredens en het traditionele vuurwerk om de nationale feestdag in schoonheid af te sluiten. Op donderdag 21 juli hult België, en Brussel in het bijzonder, zich na twee jaar opnieuw in feeststemming. Het is reeds van 2019 geleden dat de geplande festiviteiten voor de nationale feestdag ten volle kunnen plaatsvinden.

 

Traditionele défilés

“Elk jaar eren en bedanken we zij die bijdragen aan de veiligheid van onze burgers,” begint minister Verlinden de persconferentie. “Uiteraard organiseren we dus ook dit jaar een groot défilé.”

Tijdens de nationale feestdag zullen Defensie en de Federale Politie een dynamische demonstratie geven op het Paleizenplein. Aan de parade en de feestelijkheden zullen in totaal zo’n 2000 militairen deelnemen, van jongeren tot veteranen. Ook het traditionele gemotoriseerd défilé en het luchtdéfilé zullen dit jaar opnieuw plaatsvinden.

 

Vier centrale thema’s

De nationale feestdag staat dit jaar in het teken van vier centrale thema’s: evolutie van Defensie, internationale samenwerking, jongeren en de Koninklijke Muziekkapellen.

Voor Defensie is het de ideale gelegenheid de nieuwe Strategische Visie, het plan STAR (Security, Technology, Ambition, Resilience), en de verschillende initiatieven voor de jeugd, zoals de nieuwe studierichting ‘Defensie & Veiligheid’, in de kijker te zetten.

 

“Ik nodig daarom iedereen uit voor het Feest in het Park,” laat minister Dedonder weten. “Het is de ideale plek om ons militair materieel te bezichtigen, militairen te ontmoeten en zich te informeren over de carrièremogelijkheden binnen Defensie”.

 

Ook internationale samenwerking vormt dit jaar een belangrijk thema. “Want Defensie werkt nooit alleen,” vult minister Dedonder verder aan. “Integendeel, het werkt samen en heeft oog voor ieders expertise.”

 

Tenslotte worden op 21 juli ook de Koninklijke Muziekkapellen in de verf gezet. Dit jaar mag de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen 190 kaarsjes uitblazen. De Koninklijke Muziekkapellen van de Marine en de Luchtmacht vieren dit jaar hun 75-jarige bestaan.

Wilge Decraene

Gert-Jan D'Haene