Oprichting van 23 Medisch Bataljon

Op 13 januari 2022 vond de officiële oprichting van het 23 Medisch Bataljon plaats in de kazerne van Rocourt bij Luik. De medische eenheden 2 EMI uit Leopoldsburg en 3 EMI uit Marche-en-Famenne smolten samen en vormen vanaf heden het 23 Medisch Bataljon (23 Med Bn). 

 

De 2e en 3e Elementen voor Medische Interventie werden plechtig eengemaakt tijdens een militaire ceremonie in het Kwartier Majoor IFM Dufour in Luik. De huidige korpscommandanten van de eenheden, kolonel SBH Geert Rotty (2EMI) en geneesheer kolonel Eric Dewaelheyns (3EMI) gaven het bevel over aan de nieuwe korpscommandant luitenant-kolonel Stephan Allard.

 

De fusie tussen 2 EMI en 3 EMI ontstond vanuit de behoefte om de ondersteuning van de Gemotoriseerde Brigade van de Landcomponent samen te brengen in één eenheid die zich op alle niveaus kan integreren. Het nieuw opgerichte bataljon zal de opleidings-, operationele en territoriale opdrachten van 2 EMI voor de Nederlandstalige eenheden en van 3 EMI voor de Franstalige eenheden samenbrengen. In de nabije toekomst zal het 23 Med Bn ook de pilooteenheid zijn voor het nieuwe veldhospitaal Role2 dat in 2023 zal ingezet worden. Het bataljon zal dus verantwoordelijk zijn voor de medische ondersteuning van de Gemotoriseerde Brigade, vanaf de eerste zorgen tot en met de evacuatie uit het operatietheater.

 

Naast deze kerntaken ondersteunt het 23 Med Bn elf militaire kwartieren waarbinnen haar medische antennes ontplooid zijn. Het bataljon zal bestaan uit twee compagnies in Marche-en-Famenne en Leopoldsburg.

Bilitis Nijs

Matthias Custers