Militair Hospitaal start vaccinatie voor kinderen

In het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) kunnen nu ook kinderen tussen vijf en achttien jaar terecht voor een COVID-vaccin. Defensie ondersteunt daarmee de nationale vaccinatiecampagne van de Brusselse Overheid. Daarnaast blijft het brandwondencentrum op volle toeren draaien, staat de interventiedienst paraat en worden vaccins toegediend aan militairen die in operatie vertrekken.

 

Al sinds maart 2021 is het vaccinatiecentrum in het Militair Hospitaal bezig met het toedienen van COVID-19-vaccins aan de Brusselse bevolking. In november werd dit uitgebreid met de boostervaccinaties voor het zorgpersoneel en later de brede bevolking in regio Brussel. Sinds 10 januari zijn ook kinderen aan de beurt om gevaccineerd te worden. Via het afsprakenplatform Bruvax kunnen ouders hun kind inschrijven voor een prik. Het vaccinatiecentrum opent ook buiten de schooluren, tussen 15 en 17 uur, de deuren zodat kinderen makkelijker de kans krijgen om langs te komen. Zo’n 50 kinderen per dag zullen zo hun vaccin ontvangen in Neder-Over-Heembeek. 

 

Vaccinatiebox

 

Een speciaal ingerichte pediatrische ‘vaccinatiebox’ stelt er de kinderen van vijf tot elf jaar op hun gemak. Een Smurfen-thema, een grote pluchen beer en filmpjes op de muur leiden de aandacht af van de medische handelingen. “Sommige kinderen zijn heel bang voor de prik, terwijl anderen net fier zijn om hier bij de militairen gevaccineerd te worden. Daarom is de totaalbeleving en inkleding zo belangrijk,” vertelt eerste sergeant-majoor Logist, verpleegkundige van dienst. De kinderen krijgen ook een leuk aandenken mee naar huis achteraf: een origineel vaccinatiecertificaat en een cadeautje naar keuze. 

 

100000 vaccins

 

Ondertussen naderen ze in Neder-Over-Heembeek het 100000e toegediende vaccin, vandaag a rato van 700 vaccinaties per dag. Naast het vaccineren staat het hospitaal ook nog steeds in voor de verdeling van vaccins aan alle gevangenissen, ziekenhuizen en woonzorgcentra in Brussel en voor de Europese Dienst voor Extern Optreden (EEAS). De vaccinatiecampagne in Neder-Over-Heembeek loopt tot 31 maart. 

Bilitis Nijs

Vincent Bordignon