Realistisch trainen dankzij DuelSim

Uitgedost met een speciale vest, helm en polsband met sensoren start het Bataljon Carabiniers/Grenadiers (1C/1Gr) hun aanval in Sint-Truiden. Met de nieuwe DuelSim-technologie beschikt Defensie over een zeer performant trainingssysteem met enorme mogelijkheden qua live simulatie. Hierdoor kunnen de militairen zo realistisch mogelijk trainen. Ook binnen de NAVO wordt dit systeem als de norm beschouwd.

 

Op een voormalig kasteeldomein vond deze week de apotheose van de oefening Scarlet Forey van 1 C/1Gr plaats. Uiteraard om tactiek te trainen, maar ook de ideale gelegenheid om nieuw materiaal te testen in samenwerking met het Competentiecentrum van de Landcomponent (CC Land). Naast andere computer assisted simulatoren en het SAMAS (Small Arms Marking Ammunition System), met de unieke capaciteit een voelbaar effect te genereren met echte wapens zonder verwondingen te veroorzaken, beschikt Defensie nu ook over een ander type trainingsmaterieel voor simulatie. De DuelSim van de firma SAAB vervangt de oude MINIDRA en laat de militairen toe te trainen op het terrein met hun reële uitrusting, bewapening en munitie.

 

Deze technologie laat toe om interwapeneffecten te simuleren, bijvoorbeeld luchtsteun, artillerievuur, een CBRN-aanval of zelfs een mijnenveld. Maar de echte kracht van het systeem is de After Action Review (AAR), een evaluatietool die zorgt voor een uitgebreide feedback voor de gebruikers achteraf.

 

Sensoren en antennes

 

In de commandopost testen de experts alle functionaliteiten van het veelbelovende DuelSim-programma. Concreet worden eerst speciale sensoren op een harnas en helm gekoppeld aan de militairen. In combinatie met de trackers in de vesten registreren deze alle informatie tijdens het gevecht: posities van vriend en vijand, belangrijke gebeurtenissen, vuuracties, verwondingen, … Ook de voertuigen krijgen sensoren. De enorme antenne naast de commandopost en een speciale wagen met 4G-antennes vangen alle signalen op van de vesten, waarna alles live te volgen is op een computerscherm. De coderingen in het lasersignaal zijn overigens volledig volgens de NAVO-normen. Op die manier kunnen de gebruikers met het systeem deelnemen aan internationale oefeningen en certificatietesten.

 

De gebruikers moeten met blankmunitie vuren. De laser wordt geïnitieerd door de schok en de vlam van het schot, wat het allemaal zeer realistisch maakt.  Het is trouwens niet enkel tactisch, maar ook voor de medische afvoerketen belangrijk. “Het systeem maakt een kansberekening: ben je dood of zwaargewond? In het tweede geval moet je dan je self aid gaan toepassen, een tourniquet aanleggen bijvoorbeeld. De sensor aan je pols ziet dan welke zorgen je al gehad hebt,” legt commandant De Cock uit. Alle medische acties, zoals de buddy aid, worden meegerekend. Bovendien zal de laser op het wapen bij ‘verwonding’ voor 30 seconden inactief zijn en uitgeschakeld worden bij ‘overlijden’.

 

‘Militaire VAR’

 

Als een soort ‘militaire VAR’ (Video Assistant Referee) toont de AAR-module dus achteraf wie vuurde, wie getroffen werd en wanneer een bepaalde aanval plaatsvond. De gebruikers van het systeem krijgen zo leerrijke feedback na de actie. “Je kan objectief laten zien wat er minder goed was en ook aantonen waarom. Vroeger was dat niet zo, maar nu is het meetbaar,” legt eerste sergeant-majoor Adriaensen uit. “Als de actie slecht is, zie je ook meteen dat er veel volk is uitgeschakeld.”

“Je kan niet meer verbergen dat iemand bijvoorbeeld in een vuurlijn gelopen heeft,” gaat hij verder. “We trainden deze zaken altijd al, maar we wisten eigenlijk zelden of iemand getroffen was. Nu zie je meteen alles.”

 

Ook voor de beheerder van het systeem is dit positief. “Er is geen discussie meer achteraf. Iedereen moet zijn aangeleerde technieken zo goed mogelijk uitvoeren. Als er vroeger soms mensen slecht durfden mikken, zullen ze dat nu, met de laser, niet meer kunnen doen.  Het is allemaal veel realistischer. We kunnen zelfs radioberichten opnemen,” verduidelijkt eerste sergeant-majoor Vangerven van CC Land.

 

Momenteel is het systeem initieel operationeel, maar in 2023 zou het volledig operationeel moeten zijn zodat alle eenheden het kunnen gebruiken.

Bilitis Nijs

Gert-Jan D'haene

Mathieu Duhembre