enhanced Forward Presence Litouwen – stand van zaken mei 2022

Toen Rusland eind februari 2022 startte met de invasie in Oekraïne ging er een ook schokgolf doorheen de eFP Battle Group in Litouwen.

 

Duitsland voert als Lead Nation het bevel over de Battle Group in Litouwen. Het Duitse contingent, gelegerd bij het stadje Rukla, wordt versterkt met Nederlandse, Tsjechische en Noorse detachementen. Andere bondgenoten steunen de BG met individual augmentees (België, Luxemburg en Ijsland) die eveneens permanent ontplooid worden.

 

Gebruikelijk bestaat een BG uit een gevechtsbataljon dat wordt versterkt met een aantal bijkomende assets, zoals vuursteun- en geniemiddelen. Na de Russische invasie in Oekraïne werd de getalsterkte van de BG in Litouwen sterk opgedreven. Litouwen grenst immers in het oosten aan Wit-Rusland en in het zuiden aan Rusland.

 

De Noorse compagnie werd versterkt met extra middelen en allerlei enablers werden toegevoegd, voornamelijk door de Lead Nation: extra GBAD (Ozelot) (Ground Based Air Defense), een CBRN (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair) ontsmettingstation, antitank- en Fire Supportmiddelen (Pantser Howitser).

 

De eFP BG werden in Estland, Letland en Polen ontplooid om toe te zien op het respecteren van de veiligheid aan de oostgrens van NAVO. Ondertussen zien we de contouren van gelijkaardige BG verschijnen in de andere Oost-Europese landen, zoals Roemenië, waar eveneens een Belgisch detachement ontplooid werd.

De opdracht van de eFP BG is door zichtbaar aanwezig te zijn in die landen, mogelijke agressie af te schrikken en indien noodzakelijk de NAVO-oostgrens in eerste linie te verdedigen. In de zomer van 2022 zal opnieuw een Belgische compagnie, geleverd door de Ardeense Jagers, worden toegevoegd aan de BG in Litouwen. De voorbereidingen voor deze ontplooiing van zes maanden zijn reeds lopende. De pre-deployment trainingsactiviteiten worden afgewerkt en de infrastructuur in Rukla wordt voorbereid.

Defensie levert dus ook hier een bijdrage aan de veiligheid van Europa.

 

#WeAreNato

#Ready11united

#StrongerTogether

Chris Boeckx

PAO eFP-LTU