Rekruteren, selecteren en vervolgens marcheren

Zo’n 8 000 sollicitanten vinden jaarlijks hun weg naar de Dienst Rekutering & Selectie (R&S), onderdeel van DG Human Resources, in Neder-Over-Heembeek. Samen met andere diensten van het militair hospitaal verwelkomen ze dagelijks kandidaten voor een hele resem testen. Van selectie-interviews tot sportproeven: de Dienst R&S staat nooit stil. Een korte blik achter de schermen.

 

“De weg” die een postulant aflegt, is dan ook bijzonder. De belangstellenden nemen in het Militair Hospitaal Koningin Astrid allereerst deel aan een tweedaagse basisselectie. Deze omvat administratie, een volledige medische check-up en een aantal proeven op de computer zoals psychotechnische testen, persoonlijkheidstesten, etc.

 

Daarna volgt de sportproef en een gesprek met de selectiepsychologen. Daarin peilen ze onder meer naar de kandidaten hun persoonlijkheid en of ze kunnen functioneren in de organisatie.

 

Duiker of piloot?

 

Voor wie slaagt in de basisselectie volgen er nadien in veel gevallen nog extra testen voor specifieke functies zoals bijvoorbeeld duiker, piloot,… Dan zijn er soms nog academische proeven (taalexamens, wiskunde, …) af te leggen én volgt er voor sommigen nog een interview over de professionele vakkennis.

 

Deze week bracht ook Minister van Defensie Ludivine Dedonder een bezoek aan de dienst Rekrutering en Selectie. Ze sprak er met enkele sollicitanten en kreeg uitleg bij de verschillende etappes van het selectieproces.

Directe opvolging online

 

Alle sollicitaties worden bij R&S nauw opgevolgd. Er is ook een nieuwigheid in de procedure: sollicitanten kunnen online de voortgang van hun eigen sollicitatieproces meevolgen. Vanaf dit jaar zorgt de software ‘Oracle Recruiting Cloud’, speciaal aangepast voor Defensie in het project Recruitment@Defence, ervoor dat elke sollicitant steeds op de hoogte is van zijn sollicitatiestatus.

 

2500 jobs

 

Dit jaar zoekt Defensie 2500 kandidaten als actief militair voor heel diverse functies. Naast actieve militairen is Defensie ook op zoek naar burgerpersoneel en reservemilitairen voor uiteenlopende functies.

 

Voor alle jobaanbiedingen blijft mil.be het ingangspunt.

 

Interesse in een job bij Defensie? Bekijk alle vacatures via: Werken bij Defensie | Defensie (mil.be)

Bilitis Nijs

Adrien Muylaert