Nieuwe MUG-voertuigen voor het Militair Hospitaal

Twee nieuwe MUG-voertuigen van het type Ford Explorer Hybrid vervoegen het wagenpark van het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-Over-Heembeek.  De MUG’s zijn volgens de nieuwste normen en wetgeving aangepast aan de noden van het hospitaal en aan deze van de patiënten. Ze vervangen de twee Toyota Landcruisers die na meer dan 10 jaar dienst een tweede leven krijgen in Oekraïne waar ze nog vele levens kunnen redden. De nieuwe MUG’s zullen duidelijk herkenbaar zijn door het gebruik van het geel met groen Battenburgpatroon.

 

Al vele jaren wordt de interventiedienst van het MHKA ingezet voor interventie- en transportmissies ten behoeve van militaire en civiele patiënten. Om deze verschillende missies te kunnen uitvoeren, beschikt de dienst over twee MUG-interventievoertuigen en vijf ambulances waarvan één ambulance CBRN.

 

De oude voertuigen traden in 2011 in dienst en met 200.000 kilometers per voertuig op de teller waren de MUG-wagens van het MHKA aan vervanging toe. “Zonder schroom kan gezegd worden dat de betrouwbaarheid van deze voertuigen een bijdrage heeft geleverd aan levensreddende handelingen gesteld door de medische teams van de Interventiedienst MHKA”, benadrukt de Medische Component. Ze werden steeds correct onderhouden en zullen nu hun opdracht verderzetten in Oekraïne.

 

De Ford Explorer Hybrid is dus het nieuwe Medische Interventie Voertuig (MIV) voor de mobiele urgentiegroep (MUG). Het zijn snelle voertuigen met gespecialiseerde teams bestaande uit een arts, verpleegkundige en ambulancier en alle benodigde apparatuur voor cardiopulmonale reanimatie, en die ter plaatse de patiënten stabiliseren voordat deze door ambulances worden geëvacueerd. Zelf vervoeren de MIV geen patiënten.

 

Door hun geringe omvang en kenmerken zijn ze veel gemakkelijker en sneller ter plaatse dan de ambulances, zeker bij druk verkeer in stedelijke gebieden. Bovendien zijn interventies in minder toegankelijke gebieden niet uitzonderlijk. Met name bij interventies in het kader van rampenplannen waar de 4×4 capaciteit en alle moderne uitrusting op de wagen sterk tot hun recht komen.

 

Battenburgpatroon

 

“De Landcruisers waren een vertrouwd gegeven in het straatbeeld van Neder-Over-Heembeek en omgeving”, luidt het bij de Medische Component. Maar de nieuwe Ford’s met het geel met groen Battenburgpatroon zullen dat ook worden. Op Europees niveau zien we dit patroon meer en meer verschijnen. Het maakt steeds gebruik van een contrast tussen een lichte en een donkere kleur. De lichte kleur is fluorescent voor optimale zichtbaarheid overdag en bij zonsopgang en -ondergang. In goede omstandigheden kan een voertuig met dit patroon tot op minstens 500 meter ver waargenomen worden.

Majoor Johan Lievens - DG MR

Defensie