Rescue Zeeland 2023: een indrukwekkende demonstratie van een redding op zee

Op woensdag 9 augustus vond Rescue Zeeland plaats in Vlissingen. Samen gaven onze Marinecomponent en Luchtcomponent het publiek een indrukwekkende demonstratie van een redding op zee. De 2023 editie deed het in stijl! Meer dan 130 deelnemende organisaties uit maar liefst 6 verschillende landen deden mee.

Rescue Zeeland is het grootste hulpverleningsevenement van Nederland. Dit jaar werken alle hulpdiensten te land, ter zee en in de lucht samen aan de veiligheid van de bevolking. De brandweer, de politie en natuurlijk het Ministerie van Defensie behoren tot de hoofdrolspelers die op deze dag ‘de wereld van de redding’ in de schijnwerpers zet.

Een breed scala aan professionele hulpverleners animeerde het publiek met dynamische activiteiten op hun standen en verblufte hen met demonstraties op het land, op zee en in de lucht!

 

Een indrukwekkend programma na vijf jaar wachten

 

Bij de laatste editie in 2018 heette het evenement nog Rescue Vlissingen, maar door Covid kon het helaas vijf lange jaren niet doorgaan. Een lange pauze zonder de hulpdiensten in het zonnetje te kunnen zetten, waardoor het team dat verantwoordelijk is voor de organisatie een prachtige editie in 2023 kon neerzetten, omgedoopt tot Rescue Zeeland.

 

Een mooie demonstratie van een redding door de Belgische Defensie

 

Er heeft zich een noodgeval voorgedaan aan boord, iemand is in gevaar en de patrouilleboot en helikopter reageren heel snel. Ze analyseren de situatie en weten onmiddellijk welke procedure ze moeten toepassen om de persoon te redden: winching. Met andere woorden, de NH90 stuurt een arts en een duiker naar het schip om direct aan boord te gaan en in te grijpen.” Dit was de eerste demonstratie van onze NH90 en onze Pollux patrouilleschip. De tweede prestatie die aan de toeschouwers werd aangeboden was een seawinch: een actie waarbij een duiker die in het water ligt, na zijn locatie met pyrotechniek te hebben aangegeven, aan boord van de NH90 wordt gehesen.

 

Onze Marinecomponent en Luchtcomponent werkten hand in hand om de Nederlandse toeschouwers, maar ook de Belgen die speciaal voor de gelegenheid waren gekomen, een indrukwekkende demonstratie te geven van de redding op zee. Onze twee componenten, vertegenwoordigd door het kustpatrouilleschip Pollux en een NH90 helikopter, lieten aan een enthousiast publiek zien waaruit een echte reddingsoperatie op zee kan bestaan.

 

Nauwe samenwerking tussen Belgische en Nederlandse Defensie

 

Het was niet meer dan normaal dat de Belgische Defensie aanwezig was. De Belgische en Nederlandse marine, en breder de Belgische en Nederlandse defensiediensten, werken al 25 jaar nauw samen.

 

Dit evenement, dat de reactiediensten in de kijker zet, dient ook om de samenwerking tussen beide landen te versterken zodat we onze veiligheid langs de kust kunnen blijven garanderen.

Anaëlle El Kabou

The Belgian Navy

Clint Soete