Expo in Nieuwpoort: van vegen tot jagen, een evolutie van mijnbestrijding op zee  

Slecht weer en geen idee wat te doen? Op deze zaterdag start in de Nieuwpoortse Vismijn een tentoonstelling over de geschiedenis van mijnbestrijding op zee, georganiseerd door de Marine in samenwerking met de stad Nieuwpoort. Tot en met 20 augustus kan je aan de hand van unieke stukken met name afkomstig uit de privécollectie van reservist Johnny Geldof, een duik nemen in de wereld van de mijnenbestrijding.

 

Wereldwijd staat België erom gekend om goed te kunnen ontmijnen, daar heeft onze oorlogsgeschiedenis heel wat mee te maken. Een van de belangrijkste taken van de Marine is dan ook het vrijwaren van de handelsroutes voor onze kust, waar nog heel wat mijnen liggen. Dat werd vroeger gedaan door mijnenvegers, maar doorheen de jaren zijn de technieken heel wat gemoderniseerd.

 

Reflectie

 

Zo staat de nieuwe generatie mijnenjagers al in de steigers, maar komt bij zo’n verandering ook een moment van reflectie. De tentoonstelling geeft mooi weer van waar de Marine komt en waar de toekomst ligt. Om dat te illustreren wordt er gebruikt gemaakt van een variatie aan curiosa: van oude uniformen en topstukken uit de Tweede Wereldoorlog, tot een gedetailleerde maquette van de aankomende mijnenbestrijdingsvaartuigen.

 

Bezoek een echte kustmijnenveger

 

Een mooie extra bij de tentoonstelling is de komst van de voormalige mijnenveger AMS 60 Bernisse. Het schip deed van 1955 tot 1978 dienst als kustmijnenveger bij de Belgische Zeemacht, onder de naam M927 Spa.

 

Op zaterdag 12 en zondag 13 augustus, van 10 tot 12.30u en van 13 tot 18 u., kan je deze gratis bezichtigen aan de kade bij de stedelijke Vismijn.

 

Nieuwpoort en de Marine

 

Voor Nieuwpoort is het zeer bijzonder dat er in de stad een expo wordt gewijd aan de geschiedenis van de Marine en het mijnenvegen, verklaart burgemeester Geert Vanden Broucke: “Nieuwpoort heeft een zeer innige band met de Belgische Marine. Tussen 1958 en 1993 was hier een marinebasis met nautische school gevestigd, op de rechteroever van de IJzer. Onze stad was voor veel dienstdoende en in opleiding zijnde marineofficieren letterlijk en figuurlijk een thuishaven. Het zicht op de indrukwekkende vloot aan de overzijde van de Havengeul staat bij menig inwoner en bezoeker in het geheugen gegrift. Het is een stuk geschiedenis waar Nieuwpoort en de Marine vol trots en nostalgie naar terugkijken. Net daarom is het een eer om de verhalen van toen terug tot leven te brengen via deze uitzonderlijke expo.”

 

Praktische info:

  • 12 t.e.m. 20 augustus
  • Van 10 tot 17 u.
  • Stedelijke Vismijn, zaal Iseland
  • Gratis

 

Meer info: Tentoonstelling: Van vegen tot jagen, een evolutie van mijnbestrijding op zee – Stad Nieuwpoort

The Belgian Navy

The Belgian Navy