
Richting Roemenië: “We helpen elkaar om in de juiste mindset te komen”
De vertrekdatum voor het Belgische detachement dat in juli naar Roemenië vertrekt, komt snel dichterbij. Onder leiding van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers (1C/1Gr) zullen Belgische militairen deelnemen aan de Multinational Battle Group van de NAVO. Die missie moet agressie aan de oostgrens van het NAVO-grondgebied ontraden. “Ik heb alle vertrouwen in ons personeel”, benadrukt Commandant De Boeck, detachementscommandant van de Belgische troepen die naar Roemenië vertrekken.
2025 is nog maar enkele maanden oud, maar het was al een druk jaar voor 1C/1Gr. Op 6 januari maakte het bataljon een doorstart in de kazerne van Lombardsijde. En deze zomer staat er al een buitenlandse operatie op de kalender. “Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van verschillende eenheden binnen Defensie”, zegt De Boeck. Hij wijst ook op het jonge karakter van het detachement. “Maar wat we aan ervaring missen, maken we meer dan goed met motivatie, inzet en enthousiasme.”
Voorbereid op vertrek
Aan elke buitenlandse operatie gaat een Certification Exercise (CertEx) vooraf, een intensieve trainingsperiode om alle procedures te evalueren. Cis, een jonge, gedreven militair van 1C/1Gr, licht toe: “Twee weken lang trainen we in en rond het militair domein van Arlon. Daar worden onze werkmethodes grondig geëvalueerd zodat we goed voorbereid kunnen vertrekken.”
Samen met zijn collega Dardan vinden we hem in positie aan de rand van een fictief dorp op het domein. “In dit scenario moeten we het dorp infiltreren. Ik bied steun aan de troepen samen met mijn collega.” Lang blijven ze daar niet, want de sectiecommandant geeft al snel het bevel om op te schuiven.
Voor Cis is het zijn tweede buitenlandse zending. Hij weet dus wat hem te wachten staat. “Naarmate het vertrek dichterbij komt, merk je dat iedereen mentaal aan het schakelen is. Niet iedereen maakt die overstap vanzelf. Sommigen hebben een extra duwtje nodig, maar binnen de compagnie, de pelotons en onderling geven we elkaar veel steun om iedereen in de juiste mindset te krijgen.”
“Ik kan niet wachten”
Voor Duncan van het 18e Bataljon Logistiek (18 Bn Log) uit Leopoldsburg wordt het zijn eerste buitenlandse zending. Zijn enthousiasme is aanstekelijk: “Fantastisch! Ik kan niet wachten, ik heb er echt zin in.” In Roemenië zal hij vooral werken met het commando- en liaisonvoertuig Falcon. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het munitietransport met de vrachtwagen.
In de bossen van Arlon zien we Duncan en zijn collega’s trainen op uitstijgprocedures met wapens. “Van logistiek personeel wordt tegenwoordig meer verwacht dan enkel de troepen bevoorraden”, legt hij uit. “We moeten onszelf ook kunnen verdedigen. Je zou het ‘gevechtslogistiek’ kunnen noemen. Die manier van werken lijkt sterk op die van onze Franse collega’s, met wie we in Roemenië zullen samenwerken.”
Verbinding met het thuisfront
Maanden van huis zijn, is niet altijd eenvoudig uit te leggen aan familie en vrienden. Ook Cis is zich daarvan bewust. “Zodra je de vertrekdata kent, deel je die thuis. Daarnaast zijn er praktische zaken die je op orde moet hebben, zoals leningen of je huur.”
Maar minstens even belangrijk is beseffen hoe belangrijk het werk is dat onze militairen er uitvoeren. “Ik hoop dat mensen begrijpen dat we bijdragen aan het veiligheidsgevoel. Dat België ook internationaal een rol speelt, en dat de bevolking beseft dat wij daaraan meewerken.”







