Robots ondersteunen grondtroepen tijdens demonstratie iMUGS

Op donderdag 2 juni werd in de kazerne van Marche-en-Famenne een demonstratie gehouden in het kader van het Europese project ‘iMUGS’, waarbij autonome robots grondtroepen versterken tijdens militaire operaties. Zo’n 150 aanwezigen, waaronder divisieadmiraal Yves Dupont en internationale partners uit de militaire industrie, woonden de dynamische demo bij.

 

Een fictief dorp wordt bezet door vijandelijke troepen. Vijf robots komen het terrein opgereden en zwermen vliegensvlug uiteen om elk hoekje en paadje van de omgeving in kaart te brengen. Niet veel later komen ook drie gepantserde robots aangereden. Met een uittrekbare mast om vijandelijke frequenties te verstoren, een detectiecamera en een shot noise detection sensor, ondersteunen de robots de militairen van het Bataljon 1/3 Lansiers die klaarstaan om het dorp te bevrijden.

 

Het klinkt als sciencefiction, maar het is het scenario dat gevolgd wordt tijdens de demonstratie van het project ‘Integrated Modular Unmanned Ground Systems’ (iMUGS) in Marche-en-Famenne. Een consortium van dertien Europese partners werkt samen aan de toekomstige standaarden voor autonome robots, de zogenaamde Unmanned Ground Vehicles (UGV), die operationele eenheden op het terrein ondersteunen. Van verkenning en het verzamelen van informatie tot het herbevoorraden van de troepen.

 

Belgische software en algoritmes

 

Het iMUGS-project bestaat uit zeven subprojecten. Samen met het Belgische softwarebedrijf dotOcean en het Finse bedrijf Insta is de Koninklijke Militaire School (KMS) verantwoordelijk voor het subproject ‘swarming’ (zwermen). De software en algoritmes van Belgische makelij moeten een autonome multi-robotcapaciteit mogelijk maken, waarbij meerdere robots samenwerken aan een gemeenschappelijk doel.

Zo zijn de robots in staat om autonoom en in onderlinge samenwerking een gebied te verkennen.

 

“Vanuit het commandovoertuig geven we de zone in die in kaart moet worden gebracht en het aantal robots,” legt Chris Desomer van dotOcean uit. “Nadien berekenen de robots zelfstandig de optimale wegen om de opdracht uit te voeren of zoeken ze de beste uitzichtpunten om de omgeving in de gaten te houden en te zien waar de vijandelijke troepen zich bevinden.”

 

“Dankzij deze software kunnen de robots ook worden ingezet om militaire troepen op het terrein te herbevoorraden, bijvoorbeeld met munitie. Dit proberen we dan ook te tonen tijdens de demonstratie,” vult Geert De Cubber van de KMS aan.

 

Eerste demonstratie in België

 

Tijdens het tweeënhalfjaar durende project worden in zes deelnemende landen demonstraties gehouden om de geboekte vooruitgang te demonstreren. Deze keer was België aan de beurt. In het najaar volgen nog twee demonstraties in het buitenland en in 2023 loopt de ontwikkelingsfase van het project ten einde.

Wilge Decraene

Gert-Jan D'haene

Mathieu Duhembre