Sandy Coast 2024, in de ogen van de bemanning

Oefening Sandy Coast 2024 (SaCo24) brengt van 2 tot 13 september mijnenjagers uit België, Nederland, Frankrijk en Estland samen in Belgische wateren en onze exclusieve economische zone (EEZ). Het doel: de detectie en neutralisatie van mijnen verbeteren, een essentiële uitdaging om de veiligheid van zeeroutes te garanderen. Ontmoet een aantal zeelieden met verschillende achtergronden en leeftijden, die samenwerken om het succes van de operaties te garanderen.

 

Door realistische en complexe scenario’s te simuleren, stelt SaCo24 de deelnemende strijdkrachten in staat hun tactieken, technieken en procedures te verfijnen, terwijl de samenwerking met NAVO-partners wordt versterkt.

 

Vertrouwen opbouwen

 

Thymen, een jonge radio-operator, is pas 20 jaar en ontdekt voor het eerst de omvang van deze operaties. Hij vertelt enthousiast over deze unieke ervaring: “Het is indrukwekkend om met realistische scenario’s te werken en ons team in actie te zien. We hebben de kans gehad om verschillende mijnen te neutraliseren, wat ons vertrouwen heeft versterkt.”

 

Voor hem zijn creativiteit en reactievermogen essentiële troeven, vooral in het licht van de technische uitdagingen bij het verzenden van berichten. Dit gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid is ook terug te vinden bij Benjamin, die al enkele jaren technicus aan boord is. Hij werkt in cycli van 6 uur en bewaakt de machines van het schip vanuit het technisch centrum, de TC, en voegt eraan toe: “Elke dag is een uitdaging, maar we zien direct de impact van ons werk. Het is motiverend om op deze manier bij te dragen aan de missie.”

 

Echte mijnen

 

De intensiteit van de oefening kreeg een geheel nieuwe dimensie voor Klaas, duiker-ontmijner, toen er op de allereerste dag daadwerkelijk contact werd gemeld. “In het begin zei ik tegen mezelf dat het gewoon een oefening was, maar zodra we informatie kregen over een echte mijn, veranderde alles”, vertelt hij.

 

De volgende dagen werd een andere mijn vernietigd, die bijzonder moeilijk te neutraliseren was vanwege de nabijheid van elektriciteitskabels. “Het was een echte uitdaging. We moesten samen nadenken over de beste aanpak. Het is een moment dat me altijd zal bijblijven: de spanning, de collectieve inspanning en uiteindelijk de voldoening van de volbrachte missie.”

 

Vastberadenheid en samenwerking

 

SaCo24 gaat verder dan alleen een technische training: het is een ervaring die de vastberadenheid van de deelnemers op de proef stelt en de internationale samenwerking versterkt, en die zelfs tot praktijksituaties kan leiden. De oefening benadrukt de cruciale rol van mijnenjagers bij het beschermen van vaarroutes.

 

Deelnemen aan SaCo24 betekent bijdragen aan de veiligheid van onze wateren en lid worden van een betrokken gemeenschap waar elk lid essentieel is. Het is een collectief avontuur waarin we leren, delen en onszelf overtreffen. De getuigenissen van de deelnemers laten zien hoe lonend deze ervaring is, zowel professioneel als persoonlijk. Voor degenen die dromen van een opwindende en vitale carrière betekent werken bij de marine het ervaren van unieke missies, het aangaan van opwindende uitdagingen en het actief bijdragen aan de veiligheid op zee.

Martin De Roose

Jorn Urbain

Ramzy Bentrad