Siege Engine 24: wanneer weten hoe je moet zoeken levens redt

Ongeveer 150 soldaten uit vier Europese landen kwamen van 20 tot 28 juni bijeen onder de brandende zon in Cyprus voor oefening Siege Engine 24. Hun missie: hun vaardigheden in operationeel militaire zoekacties (Military Search) verscherpen.

 

Military Search bestaat uit een grondige doorzoeking van personen, voertuigen, routes, gebieden en leegstaande gebouwen met een hoog risico op boobytraps.

 

Op het programma van Siege Engine 24: helikopterafdalingen in de woestijn, zoektochten met ultragetrainde honden die explosieven opsporen, delicate duiken,… “We ontplooien voornamelijk leden van het 3de Bataljon Parachutisten (3 Para), het Advanced Search Team van het 11de Bataljon Genie, drie honden en medische en logistieke ondersteuning”, legt de commandant van het Belgische detachement uit.

 

Op het eiland spelen zich verschillende scenario’s tegelijkertijd af: terwijl duikers de haven inspecteren op wapens of drugs, beveiligen hun collega’s een schouwburg. Simulaties van vallen zijn onder andere radio- of telefoongestuurde explosieven, tijdvertragers en conventionele mijnen.

 

Hollywood-stijl

 

Een interventie van het Advanced Search Team van 3 Para illustreert de capaciteiten van de teams: abseilen uit een helikopter, het gebied beveiligen, de gewonden evacueren en de landingszone controleren om elk gevaar uit te sluiten. Metaal- en explosievendetectoren en speurhonden worden gebruikt om deze vallen op te sporen. Drones en robots staan de teams ook bij. “Het is alsof je in een actiefilm zit!” roept Anna Hajdu, eerste secretaris en Belgisch consul.

 

De Belgische detachementscommandant legt uit: “Via Siege Engine willen we drie doelen bereiken: ten eerste de interoperabiliteit verbeteren omdat we steeds vaker zullen samenwerken. Ten tweede onze uitrusting testen in een droog klimaat. En, tot slot, lessen leren zodat we kunnen blijven verbeteren.”

 

Eendracht maakt macht

 

De oefening maakt deel uit van het Military Search Capability Building-project, dat in 2019 werd gelanceerd door acht lidstaten van het Europees Defensieagentschap (EDA), waaronder België en Cyprus. Het project creëert een gemeenschappelijk platform voor training en opleiding in Military Search-capaciteiten, wat het delen van informatie, uitrusting en technieken bevordert.

 

Door Cypriotische helikopters en teams uit Zweden, België en Ierland vormen interoperabiliteit en samenwerking de kern van Siege Engine 24. Luitenant-generaal Georgios Tsitsikostas, hoofd van de Cypriotische Nationale Garde, benadrukt: “Door nu samen te werken zal onze interoperabiliteit in tijden van crisis worden vergemakkelijkt. Samen staan we sterker.”

 

Hitte

 

Het Cypriotische klimaat stelt de mannen en speurhonden op de proef. “Een deel van onze uitrusting kan niet worden gebruikt vanwege de hitte”, vertelt een duiker van het Amphibious Reconnaissance Team (ART), het team van 3 Para dat gespecialiseerd is in onderwaterverkenning.

 

Maar hoe sluit je aan bij dit team? Je moet eerst paracommando zijn, bij een aanvalscompagnie gaan en verkennings- en duiklessen volgen. Van mijn kant ben ik erg blij met mijn baan en de gevarieerde trainingslocaties”, legt de frogman uit.

 

Klaar om te doorzoeken?

 

Heb je een passie voor precisie en nieuwe technologieën? Fascineert de militaire wereld je? Word een expert in Military Search via de gevechtsgenie of de paracommando’s.

 

Dompel jezelf onder in de actie, leer van de besten en maak het verschil op het veld. Ontdek je toekomstige carrière op www.mil.be.

Yuki Willems

Adrien Muylaert

Nathalie Mylle